20 mei 2025
Het wetsvoorstel ‘Meer zekerheid voor flexwerkers’ is deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. De voorstellen moeten flexibele werknemers meer zekerheid bieden en meer perspectief op een contract voor onbepaalde tijd. Voor de VCP een belangrijk onderdeel van het afgesproken breder pakket aan maatregelen voor een beter functionerende arbeidsmarkt. VCP-voorzitter Nic van Holstein noemde de afspraken: “Een belangrijke stap naar een trendbreuk voor een betere arbeidsmarkt, onderdeel van een samenhangend pakket aan maatregelen”.
Een belangrijk uitgangspunt bij de afspraken van sociale partners is: ‘Structureel werk wordt in principe georganiseerd op basis van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd, omdat daarmee positief wordt bijgedragen aan de duurzame inzetbaarheid en zekerheid van mensen, de ontwikkeling van menselijk kapitaal, de verhoging van de arbeidsproductiviteit en de totstandkoming van het draagvlak voor de cao’s. Andere contractvormen worden beter gereguleerd ten behoeve van inzet waar dat nodig is.’ Sinds 2021 is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met nauwe betrokkenheid van sociale partners, gewerkt aan de verdere uitwerking van het arbeidsmarktpakket van het SER Middellange Termijnadvies (MLT). Het wetsvoorstel is een onderdeel van dat pakket.
Het wetsvoorstel ‘Meer Zekerheid voor flexwerkers’ heeft als doel de zekerheid van werknemers die werken via uitzendcontracten, oproepcontracten en in tijdelijke contracten te versterken. Het wetsvoorstel draagt bij aan een vermindering van de verschillen tussen vaste en flexibele banen. Oproepkrachten krijgen meer inkomens- en roosterzekerheid, uitzendkrachten krijgen sneller een contract met meer zekerheid en tijdelijk werk zal ook tijdelijk worden ingezet, door de onderbrekingstermijn van 6 maanden bij de ketenregeling te schrappen en een administratieve vervaltermijn van 5 jaar in te stellen. “De maatregelen lijken misschien kleine aanpassingen, maar maken onlosmakelijk onderdeel uit van een gebalanceerd en samenhangend pakket”, benadrukt Van Holstein.
Het SER MLT-advies omvat een breed gebalanceerd pakket aan maatregelen, in de uitwerking verdeeld over meerdere wetsvoorstellen die in samenhang moeten worden bezien. De start van de handhaving op (schijn)zelfstandigheid was een eerste stap. De komende tijd zullen als uitwerking van het overeengekomen arbeidsmarktpakket meer wetsvoorstellen volgen. Wetsvoorstellen over het terugdringen van schijnzelfstandigheid en over een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp-ers. Een wetsvoorstel over personeelsbehoud bij crisis: voor het opvangen van crisis en calamiteiten komt regeling die niet ten koste gaat van WW-rechten van werknemers. Verder wordt de positie van uitzendkrachten verbeterd en krijgen kleinere werkgevers eerder duidelijkheid over hun re-integratieverplichtingen voor zieke werknemers.