25 november 2024
Vandaag protesteerde het gehele onderwijsveld met ondersteuning van veel maatschappelijke partijen tegen de geplande bezuinigingen. Onze samenleving schreeuwt om goed opgeleide jonge mensen om de grote en complexe vraagstukken van onze tijd aan te pakken. Toch kondigt het kabinet-Schoof bezuinigingen van een miljard euro aan op het hoger onderwijs en de wetenschap: de grootste bezuiniging van de afgelopen decennia.
De FvOv stond vandaag op het Malieveld om hun boosheid over deze ondoordachte plannen te tonen. De VCP onderschrijft dan ook de oproep van onze onderwijsbond FvOv.
De VCP ziet juist alle aanleiding om het onderwijs te versterken. De enorme daling van de PISA-scores is extreem zorgelijk, net als de toename van leerlingen met een diploma die geen goede taal- of rekenvaardigheden hebben en die laaggeletterd zijn. Versterk het primair en secundair onderwijs, zodat jongeren goed ontwikkelt van school afkomen. Zet ook in op versterking van alle digitale competenties: niet slechts van basisvaardigheden, maar digitale weerbaarheid en AI-vaardigheden zijn net zo belangrijk. Middelbaar en hoger beroepsonderwijs is eveneens van grote waarde voor de Nederlandse economie. Het beroepsonderwijs moet worden versterkt. Het is daarbij goed om te kijken hoe beroeps(opleiding)keuzes gemaakt worden. In het belang van duurzame inzetbaarheid blijft het ook van belang dat de beroepsopleidingen niet alleen voor een specifiek beroep opleiden, maar bredere vaardigheden meegeven, zodat ook als het beroep verandert of verdwijnt, mensen perspectief hebben meegekregen in de basis van hun opleiding. De gevolgen van de bezuinigingen zullen de kwaliteit voor de Nederlandse studenten onder druk zetten.
Naast het funderend en beroepsonderwijs blijft het van belang dat universiteiten kwalitatief sterk zijn, goed onderwijs kunnen geven en breed en diep onderzoek kunnen doen. Voor de uitdagingen van deze tijd zijn alle disciplines belangrijk, de bezuinigingen die het kabinet nu plant zullen voor onherstelbare schade zorgen. Ook voor de economie. “Het internationale karakter en het uitgebreide aanbod staat aan de basis van Nederland kennisland en een vermaardheid over de hele wereld. Het zorgde voor een vergroting van kennis, begrip en ontwikkeling. De bezuinigingen en taalfocus zijn het omgekeerde. Nederland schiet zichzelf in de voet,” zegt Nic van Holstein, voorzitter van de VCP. Lees ook onze brief voor de begroting SZW over het belang van onderwijs en innovatie.