17 maart 2025
Opnieuw dreigen langdurig zieke werknemers de dupe te worden van slapende dienstverbanden door het voorstel van het kabinet om de bestaande compensatieregeling in te perken, dat schrijven FNV, CNV en VCP in reactie op de consultatie op het wetsvoorstel om de regeling af te schaffen. “Met dit voorstel gaan we terug naar de oude situatie. Langdurig zieke werknemers zullen opnieuw via procedures hun recht op transitievergoeding moeten proberen te halen”, zegt VCP-beleidsmedewerker Sacha Heemskerk.
Het kabinet verzuimt een oplossing te bieden voor langdurig zieke werknemers die terecht zullen komen in een slapend dienstverband. In het verleden hield de werkgever het dienstverband ‘slapend’, om betaling van de transitievergoeding te voorkomen. In 2020 is er een regeling ingevoerd als oplossing voor dit probleem waarbij werkgevers worden gecompenseerd. De Hoge Raad heeft bepaald dat werkgevers moeten meewerken aan beëindiging van het dienstverband als werknemers daarom vragen met toekenning van de transitievergoeding. Het bestaan van de zogenoemde compensatieregeling speelde daarbij een belangrijke rol.
Volgens de werknemersorganisaties hoort het meewerken aan een beëindiging van een dienstverband na langdurige ziekte, met uitbetaling van de transitievergoeding, bij goed werkgeverschap. Of de transitievergoeding nu achteraf gecompenseerd wordt of niet. FNV, CNV en VCP roepen de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om het opnieuw ontstaan van het probleem van slapende dienstverbanden te voorkomen. De werknemersorganisaties pleiten ervoor dat werkgevers worden verplicht mee te werken aan beëindiging, met uitbetaling van de transitievergoeding.
Lees hier de volledige reactie.