28 mei 2025
De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft onlangs het tweede deel van het advies ‘Gezond en veilig werken door effectieve regels en preventie’ vastgesteld, een vervolg op het Arbovisie 2040 advies uit 2023. Dit advies benadrukt het belang van versterking van preventie, betere uitvoerbaarheid en effectiviteit van arboregels om de arbeidsomstandigheden in Nederland te verbeteren. VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk, en commissielid die het advies heeft voorbereid: “Het advies is heel helder. Er komen nieuwe risico’s en kansen, pas je beleid er op aan. De werkenden zijn veranderd; pas de hulpmiddelen aan. En stop met te doen als of arbozorg puur privaat is, terwijl iedereen weet dat dat niet zo is.
De SER roept op tot intensievere samenwerking tussen alle betrokkenen bij het arbobeleid om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Dit is essentieel vanwege de nieuwe en veranderende arbeidsrisico’s die voortkomen uit ingrijpende transities zoals technologisering en veranderde beroepsbevolking. “De overheid moet een leidende rol spelen in het stimuleren van preventie. Nog te veel vindt Volksgezondheid arbo een zaak van Sociale Zaken. Deels een begrijpelijke gedachte, maar als je ziek wordt op het werk, klop je toch echt aan bij de curatieve zorg. Als je wilt dat mensen een gehele leven gezond en veilig werken, dan gaat dat boven een enkele werkgever uit. Strikte scheiding van de stelsels en de financiering is niet efficiënt”, zegt Klapwijk.
Werkgevers moeten actief bijdragen aan preventie door het implementeren van effectief arbobeleid en het creëren van een veilige werkomgeving. Dit omvat het regelmatig uitvoeren van risico-inventarisaties en het nemen van maatregelen om risico’s te minimaliseren. Zorgverleners moeten nauw samenwerken met werkgevers en werknemers om gezondheidsrisico’s op de werkvloer te identificeren en te verminderen. Dit omvat het bieden van preventieve zorg en het ondersteunen van werknemers bij het behouden van hun gezondheid.
De SER pleit voor begrijpelijke en verbeterde arboregelgeving om in te spelen op trends en ontwikkelingen. Dit omvat voldoende aandacht voor psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en onderzoek naar de impact van diversiteit op de werkvloer. Het is belangrijk dat arboregelgeving duidelijk en goed uitvoerbaar is, vooral voor het mkb.
Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun arbobeleid voldoet aan de geldende regelgeving en dat werknemers op de hoogte zijn van hun rechten en plichten. Dit omvat het bieden van training en voorlichting over arboregels en het implementeren van maatregelen om de naleving te verbeteren. Maar ook zorgverleners en normstellers, zoals de NEN, moeten bijdragen aan het ontwikkelen van richtlijnen en protocollen waarbij werk en diversiteit nadrukkelijker onderdeel zijn zodat ook zorg en hulpmiddelen beter passen bij wat nodig is op de werkvloer en in de maatschappij.
Voor meer informatie over het advies en de Arbovisie 2040, kunt u het volledige advies hier downloaden.