26 maart 2025
De VCP heeft grote zorgen over de effecten van de huidige fiscaliteit op sluipende ontwrichting van de arbeidsmarkt en op de ondermijning van welzijn en uitgavenzekerheid. Dit staat in een brief van de VCP aan de Tweede Kamercommissie Financiën ten behoeve van een debat Nationale Fiscaliteit. Het complex aan inkomensafhankelijke regelingen, ook in de fiscaliteit, leidt tot een situatie waarin (meer) werken onvoldoende loont en de middengroepen in de knel komen.
De huidige fiscaliteit ontwricht de arbeidsmarkt. De VCP constateert dat de marginale lastendruk voor huishoudens in Nederland in veel gevallen te hoog is. Het resultaat is een situatie waarin meer werken voor werknemers nauwelijks loont, wat de arbeidsproductiviteit onder druk zet en mensen ontmoedigt om promotie te maken of meer te werken. Middengroepen vallen vrijwel altijd buiten de boot als het gaat om hulp en ondersteuning vanwege inkomensafhankelijkheid. Zelfs een voltijdsbaan met een bovenmodaal inkomen heeft het steeds moeilijker om het huishoudboekje sluitend te houden.
De VCP bepleit in haar brief een fundamentele herziening van het (fiscale) stelsel. Het is essentieel dat de overheid maatregelen neemt om de financiële druk op de middengroepen te verlichten en hun welzijn te waarborgen. In de brief (link) stel de VCP een aantal zaken voor die hierbij gaan helpen. De voorstellen zijn erop gericht om een eerlijkere en beter functionerende arbeidsmarkt te creëren, waarin werken voor iedereen loont en de middengroepen sterk worden ontlast. Het pleidooi gaat gepaard met de oproep aan de politiek om deze voorstellen serieus te overwegen en zorgvuldig te implementeren.
De VCP vraagt ook aandacht voor een aantal specifieke punten met betrekking tot fiscale regelingen. Zo pleit de VCP voor het invoeren van een fiscale mogelijkheid tot sparen voor onderwijs en ontwikkeling voor werkenden. Ook pleit de VCP voor het in standhouden van de diensttijdvrijstelling in de fiscaliteit. De VCP roept op om het smartengeld van de Bijzondere invaliditeitsverhoging (BIV) voor invalide oud–militairen vrij te stellen van belasting. De VCP pleit voor verlaging van de btw die een crisismaatregel was en pleit verder voor herziening van consumptieve belastingen in samenhang met inkomstenbelasting.
Lees onze brief.