13 november 2024
De Belastingdienst gaat weer handhaven op de kwalificatie van de arbeidsrelatie voor de loonheffingen om schijnzelfstandigheid te bestrijden. Het kabinet heeft aangekondigd het handhavingsmoratorium beoordeling arbeidsrelatie per 1 januari 2025 op te heffen. “Een goed besluit, omdat zolang er niet gehandhaafd wordt, het grijze gebied groter wordt. Dat hebben we afgelopen jaren zien gebeuren”, aldus Nic van Holstein, voorzitter van de VCP.
Het kabinet heeft in een kamerbrief het doel en de aanpak van het opheffen van het moratorium uiteengezet. De hoofdboodschap is en blijft dat er voor echte zzp’ers een plek is en dat deze gewaardeerd worden, maar dat er tegelijk een groei van zzp is ontstaan, die voor te lage tarieven werkt en/of niet als zzp beschouwd kan worden. Door het moratorium heeft deze situatie te lang kunnen voortwoekeren waardoor er werkenden in kwetsbare posities gedwongen zijn. De VCP is tevreden dat nu eindelijk ingezet wordt op het opheffen van het moratorium. Het maakt onderdeel uit van de afspraken over het arbeidsmarktpakket. Normaliseren van de handhaving op schijnzelfstandigheid staat centraal. Het handhavingsmoratorium zal 1 januari worden opgeheven, dit hangt niet af van nieuwe wetgeving (VBAR) die in voorbereiding is.
De belastingdienst heeft een handhavingsplan arbeidsrelaties gemaakt en een informatiepagina schijnzelfstandigheid gepubliceerd om duidelijkheid te geven. De Belastingdienst is langzaamaan al bezig met de uitvoering van dit plan en de volgende stap gaat in op 1 januari 2025 met het opheffen van het moratorium. Hierbij wordt ook nadrukkelijk samenwerking gezocht met sectoren en zal er zoals altijd risico gestuurd gewerkt worden. Ook zal er ingezet worden op een overheid-publiekscampagne en praktijkvoorbeelden. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van een ondernemerscheck en de webmodule beoordelingarbeidsrelatie.nl voor een indicatie van de arbeidsverhouding.
In sectoren waar werknemers zzp-er zijn geworden omdat de voorwaarden voor opdrachtnemers beter zijn dan die van werknemers ligt er ook een opgave voor vakorganisaties. Het is belangrijk de fundamentele oorzaken te adresseren in de arbeidsvoorwaarden. Wanneer zaken zoals autonomie, beloning en roostering voor werknemers op orde zijn, maakt het normalisatie van de arbeidsverhoudingen aantrekkelijker.