×

VCP-crisisdienstverlening

Loopbaanontwikkeling

Wat doet de VCP-crisisdienstverlening?
De positie van de vakbonden als belangenbehartiger voor werkend Nederland versterken.

Resultaten van VCP-crisisdienstverlening in 2022
De VCP is gestart in 2020 met crisisdienstverlening als gevolg van arbeidsmarktgevolgen door Covid-19. Het is een regionale samenwerking tussen UWV, gemeenten, werkgevers en vakbonden.
In een samenwerking met De Unie deed de VCP in 2022 in 28 van de 35 arbeidsmarktregio’s van-werk-naar-werkbegeleiding. En waren we bestuurlijk actief in 16 Regionale Mobiliteits Teams (RMT’s). Meer info: https://www.benjijtoekomstproof.nl/
Daarnaast ontwikkelde de Coalitie voor Veiligheid (CvV) binnen het VCP project een toerit-arrangement binnen de veiligheidssector.

Taak
Er is samenwerking tussen vakbonden in de regio’s, maar wel met behoud van eigenheid. Samenwerking met UWV en gemeenten, waarbij vakbonden ook dienstverlenend zijn aan werklozen en NUG’ers.
Tevens is er steeds meer vraag naar dienstverlening van vakbonden, ook door UWV en gemeenten. Met het ministerie SZW wordt gekeken naar de structurele borging van de crisisdienstverlening in een nieuwe arbeidsmarktinfrastructuur. In dit overleg wordt de VCP in de landelijke SZW-werkgroep Mobiliteit vertegenwoordigd door Bart Willems.

Jaaroverzicht 2022 toekomstpro(o)f
Toekomstpro(o)f is een initiatief van de VCP en De Unie. Met gebundelde krachten helpen we mensen in Nederland aan een passende baan: door er samen naar te zoeken, loopbaanadvies te geven, te ondersteunen bij (om)scholing en financieel inzicht te bieden.
We hebben1.000 kandidaten weer toekomstpro(o)f gemaakt. Het totale aantal kandidaten in ons traject bedroeg 1.031. Onze trajecten worden beoordeeld met een 8.8. 61% heeft tijdens of direct na het traject een nieuwe baan gevonden. Cijfers waar we best een beetje trots op zijn.
Het team bestaat uit 18 zeer bevlogen coaches, die een gemiddelde beoordeling kregen van 9.1

“Ik help mensen in het verkrijgen van inzicht om stappen te zetten, veranderingen te omarmen, patronen te doorbreken en bewust keuzes te maken. Door goed te luisteren en (positief) kritische vragen te stellen leer ik mijn kandidaten om er achter te komen waar hij of zij echt gelukkig van wordt.” – Loopbaancoach Christine Jansen

De doelgroep bestaat uit 60% werkzoekend werk naar werk, 24% met WW werkzoekend en 16% overig (waarvan 39% zelfstandige en 43% Nug). Onze doelgroep bestaat voor een groot deel uit vrouwen. De gemiddelde leeftijd is 44 jaar.

Ervaring
‘Jaren werkte ik op de medische voedingsafdeling van een groot bedrijf. Eerst als scientist en teamleider, daarna als portfoliomanager. Als portfoliomanager miste ik de inhoudelijke kant van het vak. Ik vond m’n werk als wetenschapper een stuk interessanter. Steeds vaker dacht ik eraan om ergens anders te beginnen. Maar ik had ook koudwatervrees: het onbekende is toch spannend.’Toen het bedrijf ging reorganiseren, was dat het laatste zetje dat ik nodig had. Omdat ik niet precies wist wat ik wilde, klopte ik bij Toekomstproof aan. Met coach Manon heb ik gekeken wat ik leuk vind, op welk vlak ik me wil ontwikkelen en wat m’n sterke en zwakke kanten zijn.Uit de gesprekken bleek al snel dat ik weer de wetenschappelijke kant op wilde, en dan het liefst iets in de medische hoek. Maar dan wél bij een commerciële instelling. Ik besloot vooral naar vakinhoudelijke vacatures te kijken. Binnen twee maanden vond ik een leuke functie. Ik zit weer dicht op de inhoud, word constant geprikkeld en kan m’n medische kennis verder uitbreiden.’ ‘Ik ben superblij dat ik uiteindelijk de sprong in het diepe heb gewaagd!’ – Martine Groenendijk

Workshops
‘Ik vond het een leuke en interactieve workhop met veel inzichten en concrete opdrachten.’ – Deelnemer Workshop

Perspectief & inspiratie
‘Ik heb handige tips gekregen waardoor ik beter weet hoe ik mij goed kan voorbereiden bij het solliciteren waardoor er minder spanning zal ontstaan.’ – Deelnemer Workshop

Slimmer Solliciteren
‘Na een aantal aanpassingen aan de hand van de workshop werd ik al snel meerdere keren benaderd door recruiters.’ – Deelnemer Workshop De kracht van jouw LinkedIn-profiel!

‘Het heeft mij handvatten gegeven om beter om te kunnen gaan met stress.’ – Deelnemer Workshop Stress Less

‘Zeer goede en waardevolle workshop met veel bruikbare tips.’ – Deelnemer Workshop Modern cv opmaken