2 oktober 2024
Sociale veiligheid op de werkvloer is meer dan alleen een wettelijke verplichting. Het is een cruciale voorwaarde voor een gezonde en productieve werkomgeving. Er worden trainingen aangeboden door de sociale partners samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hieronder aandacht voor de OR-training Sociale Veiligheid en de inspiratiesessie ‘Sociaal veilig gedrag op de werkvloer’.
Als lid van de ondernemingsraad speelt u een belangrijke rol in het bieden van een sociaal veilige werkomgeving voor alle werkenden in de organisatie. Hoe pakt u deze rol zo goed mogelijk op? Hoe kan de OR de signalen van de werkvloer op een goede manier ter sprake brengen? En hoe stimuleert u dat het onderwerp ‘sociale veiligheid op de werkvloer’ op de agenda blijft?
De eerstvolgende training is op 10 oktober in Den Haag van 13.00 – 17.00 uur.
In één dagdeel ontdekt u welke rechten u als OR-lid heeft en hoe u deze benut ten goede van een sociaal veilige werkomgeving. Leer van ervaringsdeskundigen op het gebied van sociale veiligheid binnen organisaties wat u als OR kunt doen als meldingen niet serieus worden opgepakt.
Daarnaast kunnen deelnemers van de OR-training Sociale Veiligheid vouchers krijgen voor ondersteuning binnen individuele organisaties en intervisie voor deelnemers aan de landelijke trainingsdagen. Geef direct bij aanmelding óf na afloop van de bijeenkomst aan of u interesse heeft in de intervisiebijeenkomsten of één voucher voor een OR-training op maat. Ook zijn er intervisiebijeenkomsten, deze bestaan uit vier bijeenkomsten, waarvan de eerste fysiek bij u op locatie plaats zal vinden. De overige drie bijeenkomsten vinden online plaats.
U kunt zich hier aanmelden
Op 7 november 2024 organiseert de Stichting van de Arbeid in samenwerking met het bureau van de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld wederom een inspiratiebijeenkomst over het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dit jaar staat de bijeenkomst in het teken van ‘Sociaal veilig gedrag op de werkvloer’. Voor meer informatie en aanmelding kunt u op de website van de Stichting van de Arbeid terecht.
De VCP zet zich in voor een cultuur van inclusie en respect, waar diversiteit wordt omarmd en waar iedereen zich vrij voelt om te zijn wie hij of zij is. In het eerder verschenen artikel ‘Sociaal veilig samen werken: een reflectie‘ besprak Amerik Klapwijk de actuele stand van zaken rondom sociale veiligheid op de werkvloer. Helaas is de realiteit weerbarstig. Ongewenst gedrag, intimidatie en discriminatie komen nog steeds te vaak voor. Dit kan leiden tot stress, angst en zelfs burn-out. Het is dan ook van essentieel belang dat er iets op korte termijn aan gedaan wordt.
De activiteiten worden u aangeboden door de Stichting van de Arbeid in samenwerking met de regeringscommissaris. Het is ontwikkeld met subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en is toegankelijk voor iedereen die zich wil inzetten voor een veilige en prettige werkomgeving.