Menu
Toekomstbestendig waterbeheer vraagt nieuwe keuzes

De SER heeft een signalering uitgebracht over de noodzaak van keuzes voor een toekomstbestendige aanpak van waterbeheer in Nederland. Hierin wordt benadrukt dat de uitdagingen rond waterkwaliteit, beschikbaarheid en veiligheid een combinatie vereisen van technologische innovaties én sociaaleconomische keuzes. “De VCP benadrukt dat de signalering belangrijk is, omdat huishoudens nu al met de sociaaleconomische gevolgen te maken hebben”, zegt Nic van Holstein, voorzitter van de VCP.

Water van levensbelang

De VCP is blij dat deze signalering er nu is. Het is duidelijk dat het waterbeheer in Nederland met grote vraagstukken te maken heeft en dat huishoudens hier steeds meer de gevolgen van ervaren. “Of het nu gaat om schade of belastingen, of zelfs de beschikbaarheid voor het zorgen van de eigen hygiëne. Huishoudens betalen steeds meer voor water, terwijl het hier gaat om een eerste levensbehoefte. Wat gehaald kan worden bij huishoudens houdt een keer op”. De VCP is dan ook blij dat SER de verdeling van kosten agendeert, maar ook inzet op innovatie.

Oplossingen zoeken

De SER zegt dat Nederland keuzes moet maken over hoe om te gaan met water op een duurzame manier. We hebben in Nederland steeds vaker te veel, te weinig en te vies water. De SER stelt dat technologische oplossingen alleen niet voldoende zijn en dat er een breder perspectief nodig is. Vijf sociaaleconomische vraagstukken staan centraal: structureel droogtebeheer, kostenverdeling, waardering van water, de rol van water en bodem, en het dragen van risico’s. Tijdens de bespreking in de SER-Raad gaf Annemieke Nijhof van Deltares de waarschuwing dat zware regenval, zoals eerder in Limburg, in West Nederland zou resulteren in langdurige wateroverlast. Dit zou maatschappelijk een sterk ontwrichtende werking hebben ook bijvoorbeeld op de verpleegzorg en ziekenhuiszorg.

Keuzes en lastenverdeling

Nederland staat voor fundamentele keuzes over hoe om te gaan met water. Er is een gesprek nodig over hoe water te verdelen en wie betaalt voor wat, mede ook omdat de principes onder het robuuste financieringssysteem dat Nederland heeft voor waterbeheer steeds vaker ter discussie staan. De SER zegt dat het moeilijk is om de juiste waarde aan water toe te kennen, het is daarnaast ook een uitdaging om het principe van het meenemen van water en bodem praktisch toepasbaar te maken. Dit is momenteel ook geen publiek-private compensatie-infrastructuur om schade door waterlogging en overstromingen te compenseren. De SER zegt dat er keuzes nodig zijn om een effectieve en eerlijke verdeling van de kosten en risico’s van waterschade te bereiken. De SER wil met deze signalering het gesprek over waterbeheer verder brengen.

 

Laatste nieuws

Uitnodiging voor het eindevenement van Stichting PensioenLab

13 maart 2025

Uitnodiging voor het eindevenement van Stichting PensioenLab

Debat over positie van de middenklasse in Nederland

13 maart 2025

Debat over positie van de middenklasse in Nederland

Na Internationale Vrouwendag geeft SER inzicht in genderbalans bedrijven

11 maart 2025

Na Internationale Vrouwendag geeft SER inzicht in genderbalans bedrijven

Meer nieuws