20 november 2024
Onlangs heeft de Tweede Kamer onder het mom van verminderen regeldruk drie moties aangenomen die de gezondheid en veiligheid van werknemers in gevaar brengen. Daarbij zijn de moties ook in strijd met Europese wet- en regelgeving en leggen ze een bom onder het gehele arbobeleid nu en naar de toekomst toe. De VCP heeft samen met FNV en CNV gezamenlijk een brief gestuurd naar de staatssecretaris SZW om onze ontsteltenis uit te spreken. Wij roepen hem op om zeer goed naar de gevolgen te kijken en niet tot ontmanteling van het arbobeleid over te gaan.
In een regulier Kamerdebat over gezond en veilig werken is het veel gegaan over de ervaren regeldruk van werkgevers, specifiek kleine werkgevers. Dit heeft er toe geleid dat er drie moties zijn ingediend die zich richten op verminderen regeldruk, maar met verstrekkende gevolgen voor effectief arbobeleid. Helaas heeft de Tweede Kamer deze aangenomen. “Kijken naar minder regeldruk mag wat VCP betreft niet ten koste gaan van veiligheid en bescherming. De Kamer lijkt niet goed te beseffen wat de regelgeving voorschrijft en hoe dit in de praktijk ingevoerd is. Het is evident dat effectief arbobeleid nodig is voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Werkgevers die daar moeite mee hebben moeten zich sowieso achter hun oren krabben,” zegt Nic van Holstein, voorzitter van de VCP.
De drie moties gaan over de volgende onderwerpen: schrappen van de schriftelijke RI&E voor kleine werkgevers; maximaal één kerndeskundige voor toetsing; en gevaarlijke stoffenregistratie voor kleine werkgevers. In onze brief gaan wij uitgebreid in op deze moties. In het kort stellen wij dat er een aantal misvattingen zijn over verplichtingen voor kleine werkgevers. Tegelijk constateren we dat er voorstellen zijn die tegen de wet en regelgeving in gaan. “Wij maken ons diep zorgen over de kokervisie. Is de Tweede Kamer echt van mening dat een expert op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting ook kan toetsen op veiligheid rondom gevaarlijke stoffen? En wat betreft die gevaarlijke stoffen: chroom-6, asbest en OPS en de nieuwe TSB-regeling. Is de Tweede Kamer echt van zins dat die gevaarlijke stoffen niet geregistreerd hoeven te worden? Een kleine werkgever maakt het werken met gevaarlijke stoffen niet minder gevaarlijk. Dit staat op gespannen voet met de afspraken over zwaar werk en gezond het pensioen halen,” zegt Van Holstein.