Menu
Tweede Kamer stemt in met wijzigingen Participatiewet

Het wetsvoorstel bevat ruim 20 maatregelen om de huidige Participatiewet op korte termijn te vereenvoudigen en verbeteren. Volgens de VCP is het positief dat het wetsvoorstel nu een stap verder is, maar benadrukt dat er meer nodig is. Fundamentele verbeteringen laten te lang op zich wachten. De VCP roept staatssecretaris Nobel daarom nogmaals op om vaart te maken met de fundamentele herziening en mensen weer perspectief te geven.

Inhoud wetsvoorstel

Verschillende maatregelen zorgen voor verbetering. Zo komt er een zogeheten bufferbudget om schommelingen in het inkomen op te vangen. Giften tot 1200 euro hoeven niet meer opgegeven te worden, dat valt niet meer onder de inlichtingenplicht. Verder krijgen gemeenten de mogelijkheid om af te wijken van de 4 weken zoektermijn voor inwoners onder de 27 jaar en krijgen gemeenten de mogelijkheid om een uitkering met terugwerkende kracht toe te kennen voor maximaal 3 maanden, als individuele omstandigheden daarom vragen. Ondanks kritiek van een aantal partijen in de Kamer blijft de taaleis onderdeel van de Participatiewet.

Fundamentele herziening

Naast dit wetsvoorstel met verbeteringen voor de korte termijn, wordt er ook gewerkt aan een fundamentele herziening van de Participatiewet. Beleidsopties komen naar verwachting voor de zomer. Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel heeft de Staatssecretaris aangegeven ook te zullen kijken naar een aparte regeling voor de groep chronisch zieken en mensen met een arbeidsbeperking die onder de Participatiewet vallen. Hij vindt het onwenselijk als er mensen in de bijstand zitten waarvan verwacht wordt dat ze aan het werk gaan, terwijl ze dat niet kunnen. Een toereikend sociaal minimum is ook onderdeel van de fundamentele herziening.

Invoering

Gemeenten krijgen de ruimte om het wetsvoorstel Participatiewet in balans in stappen in te voeren. Het kabinet kijkt samen met onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten naar de termijn van invoering per maatregel. De inzet is dat de eerste maatregelen per 1 januari 2026 in kunnen gaan. Dit is mede afhankelijk van de behandeling van de wet door de Eerste Kamer.

Laatste nieuws

SER wil samen met sociale partners en overheid schouders zetten onder noodzakelijke groei arbeidsproductiviteit

19 juni 2025

SER wil samen met sociale partners en overheid schouders zetten onder noodzakelijke groei arbeidsproductiviteit

De SER roept politiek op om belangrijke wetgeving niet stil te leggen

17 juni 2025

De SER roept politiek op om belangrijke wetgeving niet stil te leggen

Investeer in van-werk-naar-werk

12 juni 2025

Investeer in van-werk-naar-werk

Meer nieuws