×

Dossier werk en inkomen

Corona zorgde voor toenemende werkdruk, ook thuis

Bij de VCP staat een goede balans tussen werk en privé al jaren hoog op de agenda. Door corona kwam andermaal naar voren hoe belangrijk dat is.

In 2020 werd alles op het werk anders. Opeens zat een groot deel van werkend Nederland thuis. Vergaderingen vonden plaats achter het beeldscherm in plaats van op het werk, in veel gevallen met kinderen in de buurt die niet naar school konden. Ook voor veel niet-thuiswerkers was 2020 een enerverend jaar. Met name in de publieke sectoren zoals zorg, veiligheid en onderwijs liep de toch al hoge werkdruk verder op.

Online lesgeven

De VCP kreeg het afgelopen jaar veel signalen uit publieke sectoren die het ronduit zwaar hadden. Zo moesten docenten opeens online lesgeven, al dan niet in combinatie met klassikaal onderwijs. In andere beroepsgroepen was de druk van een heel andere orde: Denk aan de zorgprofessionals die niet alleen overuren moesten maken maar ook te maken kregen met agressie van bezoekers die de coronaregels niet zo nauw nemen. Of de boa’s die onvoldoende hulpmiddelen hadden om de coronaregels te handhaven.

Werkstress

De VCP waarschuwt al jaren voor de gevolgen van psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) en voor de gevolgen van werkdruk en werkstress voor de gezondheid van de professional. Werkdruk en stress leiden niet alleen tot steeds hogere uitval door burn-out, maar ook tot meer arbeidsongevallen. Professionals moeten de ruimte krijgen om hun werk goed te kunnen doen, vindt de VCP. In tien jaar tijd is het percentage werknemers met burn-outverschijnselen gestegen van 11 naar 16. De VCP vindt dat het kabinet werkgevers gerichter moet aansporen meer maatregelen te nemen om burn-outs tegen te gaan.

Oproep

Mede met het oog op stress-gerealiseerde klachten heeft de VCP thuiswerkers het afgelopen jaar meerdere malen opgeroepen goed voor zichzelf te zorgen, om zo de werkdruk zoveel mogelijk te beperken. Het is belangrijk om momenten te creëren waarop je kunt ontspannen, zegt beleidsmedewerker Amerik Klapwijk. “Ga even naar buiten, doe ontspanningsoefeningen, geef je jezelf aandacht. Veel mensen zaten aan vaste kantoortijden vast en nu is er meer ruimte voor zelfindeling. Dit kan helpen, maar maakt het soms ook lastig. Ook de werkgevers zijn aan zet. Het minste wat je nu kunt doen is zorgen dat de mensen die wel beschikbaar zijn hun werk fatsoenlijk en veilig kunnen doen. Alleen zo komen we zo goed door deze crisis heen.”