×

Netwerkorganisatie

Coronacrisis nodigt uit tot nieuwe verbindingen

Ook in 2020 organiseerde de VCP een sessie speciaal voor CAO-onderhandelaars. Door de coronacrisis kreeg de bijeenkomst een heel ander karakter dan het jaar daarvoor. Maar wel een die kansen biedt.

Verbindingen

Nieuwe verbindingen leggen, door de corona-crisis is het haast bittere noodzaak. Corona kost veel mensen hun baan, hoe krijg je ze zo snel mogelijk weer onder de pannen? De VCP heeft altijd al veel aandacht gehad voor om- en bijscholing: zaken als duurzame inzetbaarheid en doorleren staan hoog op onze agenda. Door de corona-crisis neemt het belang hiervan alleen maar toe.

Ondersteuning

De CAO-bijeenkomst van de VCP focuste zich op de vraag hoe beroepsverenigingen elkaar hierin kunnen helpen. Want hoe erg de corona-crisis ook is, er zijn sectoren binnen de VCP waar ze staan te springen om nieuwe mensen. Zo staat het onderwijs het water aan de lippen door de vergrijzing en gebrek aan geld. Al voor de crisis was er al sprake van een enorme werkdruk en die is het afgelopen jaar alleen maar groter geworden. In sectoren als de luchtvaart is de situatie compleet anders, zo vertelde VKP-voorzitter Mark Rademaker: de KLM neemt afscheid van duizenden mensen. Hoe mooi zou het zijn als sommigen van hen kunnen doorstromen naar andere sectoren en als het netwerk van de VCP daar bij kan helpen?

Tekst loopt door onder afbeelding

VKP-voorzitter Mark Rademaker

Financiële crisis

Helemaal nieuw is het idee overigens niet. Tijdens de vorige (financiële) crisis is met het concept ervaring opgedaan met bankmedewerkers die de mogelijkheid kregen in het onderwijs hun licht op te steken. Dat was geen onverdeeld succes. Het onderwijs stelt hoge eisen en in de praktijk blijkt dat veel zij-instromers er binnen vijf jaar de brui aan geven.

Omscholing

Tijdens de CAO-bijeenkomst werd onder meer het idee geopperd om vertrekkende KLM’ers in het kader van ‘van werk- naar-werk’ eerst eens even te laten ruiken aan een nieuwe omgeving, nog vóór de eventuele beëindiging van het dienstverband. Absoluut de moeite van het onderzoeken waard, zei Remko Littooij namens onderwijsbond FVOV.

Duurzame inzetbaarheid

Ook een mogelijke verbintenis tussen FVOV en de vakorganisaties De Unie en UOV kwam voorbij. “Wij werken samen met een duurzaam-inzetbaarheidsbureau, dat projecten doet op het gebied van onder meer loopbaanbegeleiding voor verschillende CAO-tafels”, zei VCP-bestuurder Bart Willems namens De Unie. “Een transitie richting onderwijs binnen een sociaal plan zou heel interessant kunnen zijn, zeker nu de overheid dat faciliteert.”