WAT IS DE VCP?
Een eerste kennismaking
MET GEDEELDE BELANGEN DE POLDER VORMGEVEN
Sociale zekerheid, inkomen, pensioenen, onderwijs, medezeggenschap. Het is maar een kleine greep van onderwerpen waarover de VCP het gesprek voert, binnen landelijke overlegorganen zoals de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Stichting van de Arbeid (StvdA). VCP-voorzitter Nic van Holstein en de VCP-beleidsadviseurs Sacha Heemskerk, Amerik Klapwijk en Erna Bak zetten zich er voor in de belangen van de achterban te borgen.
Het doel van dat overleg is het behartigen van de belangen van de professional. Of nog beter: de gezamenlijke sociaal-economische en maatschappelijke belangen van de leden van aangesloten werknemers- verenigingen uit het bedrijfsleven en bij de overheid. Met hetzelfde doel wordt er ook intensief gelobbyd richting de politiek.
PROFESSIONALITEIT
Professionals georganiseerd rond bedrijf en beroep vind je overal: van het onderwijs tot in de zorg, van multinationals tot bij de politie, van piloot tot ambtenaar. Wij zorgen ervoor dat zij kunnen meepraten op centraal niveau, over zaken als arbeidsvoorwaarden en arbeids- gerelateerde vraagstukken, maar juist ook over het vak en de professionaliteit van medewerkers.
VISIE
De VCP gaat voor een visie op het polderoverleg waarin verschillen worden overbrugd in plaats van uitvergroot. Daarbij moeten de gedeelde belangen voorop staan. We kijken naar het beroep en het vak en de uitdagingen die op de werkvloer opgelost moeten worden. De VCP heeft bestuursleden, voorgedragen door de aangesloten organisaties met ruime ervaring en een schat aan kennis, waarmee de VCP van de toekomst kan worden vormgegeven.
ZEKERHEID
Samen verbreden we de discussies in de polder. In de huidige wereld van globalisering, automatisering en kunstmatige intelligentie willen mensen zekerheden op thema’s als werk, inkomen, scholing, ontwikkeling, maar ook veiligheid, wonen en zorg. Wij gaan voor jong én oud, vast én flex, werkend én niet-werkend, ziek én gezond, arm én rijk. Centrale akkoorden zijn daarvoor een middel, geen doel op zich. Sectoren, branches, zelfs werkvloeren verschillen.
Binnen het sociaal overleg moet er meer ruimte komen om randvoorwaarden te stellen, om vervolgens uitdagingen, vanuit die randvoorwaarden, per sector, branche of zelfs organisatie het hoofd te bieden.