Menu
​Maak kinderopvangtoeslag minder inkomensafhankelijk

De toeslag voor kinderopvang zou minder afhankelijk moeten worden van wat een ouder verdient. Kinderopvang moet betaalbaar zijn voor alle werkenden, om zo de arbeidsparticipatie optimaal te bevorderen. Dat zegt de VCP in een reactie op de publicatie ‘Kijk op kinderopvang’ die het SCP vandaag naar buiten heeft gebracht.

Betaalbaarheid
Uit het rapport blijkt dat het aantal kinderen dat naar de opvang gaat weer stijgt, na jaren van daling door de economische crisis. Tegelijk komt uit de publicatie naar voren dat vier op de tien ouders kinderopvang te duur vindt. Ouders zijn meer negatief naarmate hun eigen bijdrage hoger is. Door de inkomensafhankelijkheid worden middeninkomens geconfronteerd met relatief hoge eigen bijdragen. Deze worden met name in de buitenschoolse opvang nog groter waar het gemiddelde uurtarief hoger is dan het maximum uurtarief waar je kinderopvangtoeslag voor krijgt.

Arbeidsmarkt
“Kinderopvang speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind, maar daarnaast is het een arbeidsmarktinstrument, zoals eerder ook al door de SER is vastgesteld”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. “De kosten mogen ouders er niet van weerhouden te gaan werken omdat het te duur wordt.” De VCP roept dan ook om het maximum uurtarief zodanig te verhogen dat tenminste de gemiddelde uurtarieven hieronder vallen.

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws