Menu
​Toename vast contract is hoopvol teken

De VCP vindt het een hoopvol teken dat het aantal vaste contracten weer omhoog gaat. Uit de jongste ramingen van het CPB lijkt naar voren te komen dat werkgevers vaker een vast contract bieden en de lonen verhogen. “Laten we hopen dat zoals het CPB in de ramingen aangeeft er inderdaad meer vaste contracten geboden gaan worden en de lonen stijgen. Een normaal contract zou de norm moeten zijn, mensen hebben behoefte aan zekerheid op het gebied van werk en inkomen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Omslag
Het aantal vaste contracten is vanaf de crisis jarenlang gedaald, maar in de loop van vorig jaar vond een belangrijke omslag plaats op de arbeidsmarkt, zo staat in het Centraal Economisch Plan van het CPB. De werkgelegenheidsgroei verschoof van flexibele arbeid – zowel zzp’ers als werknemers met een flexibel contract – in de richting van werknemers met een vast contract. “Maar we zijn er nog niet. Het kabinet erkent dat de flexibilisering is doorgeslagen maar zou er meer aan moeten doen. Nu blijft er nog veel onzekerheid bestaan.”

Behoud van werknemers
Door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt en de oplevende economie betalen bedrijven volgens het CPB steeds vaker hogere lonen om mensen te behouden of aan te trekken. De loonvoet voor bedrijven stijgt naar verwachting van 1,5% in 2017 naar 2,9% in 2018 en 4,0% in 2019. VCP-voorzitter Nic van Holstein: “Het lijkt erop dat de werknemers eindelijk een normale loonstijging tegemoet gaan. Door de krapte op de arbeidsmarkt komen ze in een sterkere onderhandelingspositie.”

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws