Menu

Culemborg, 20 juni 2006
Pb 06020-10

Afschaffen spaarloon beperkt keuzevrijheid
De plannen van PvdA en CDA om het spaarloon af te schaffen zetten geen zoden aan de dijk. Het beperkt de keuzevrijheid van werknemers en het geeft geen extra financiële ruimte.

Dit zegt MHP-voorzitter Ad Verhoeven in een reactie op de voornemens van de PvdA en het CDA.

Verhoeven wijst erop dat in ruil voor de spaarloonregeling werknemers in het verleden structureel loon hebben ingeleverd. “Als politici nu in één keer een streep er doorheen willen zetten, is het de vraag wat werknemers hiervoor terug krijgen. Bovendien maakte het handhaven van het spaarloon onderdeel uit van de zwaarbevochten package-deal van het Museumpleinakkoord. De betrouwbaarheid van de overheid zou hiermee in het geding komen”, vindt de MHP-voorzitter.

Het is volgens hem een illusie om te denken dat met het afschaffen van de spaarloonregeling de fiscale ruimte groter wordt om de levensloopregeling op te tuigen. De fiscale facilitering van spaarloon en levensloop is per saldo aan elkaar gelijk. Werknemers moeten kiezen tussen spaarloon of levensloopregeling. Kortom, werknemers schieten niks op met het afschaffen van de spaarloonregeling. Het enige dat bereikt wordt, is dat de keuze voor werknemers beperkt wordt.

De MHP constateert dat politici die roepen dat de spaarloonregeling moet worden afgeschaft, kort van geheugen zijn. Niet alleen hebben werknemers voor de spaarloonregeling loon ingeleverd, bovendien was handhaving van deze regeling onderdeel van het Museumpleinakkoord (najaar 2004). Volgens de MHP wordt het op deze manier steeds moeilijker om de overheid als betrouwbare gesprekspartner te zien.

 

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws