Menu

Culemborg, 16 september 2010

Arbo-handreiking bij het nieuwe werken

Een speciale werkgroep ‘Arbo en Het Nieuwe Werken’, waarin sociale partners en de overheid zijn vertegenwoordigd, heeft op 13 september jl. een handreiking ‘Het Nieuwe Werken, hoe blijf je er gezond bij?’ gepresenteerd.

De handreiking is gepresenteerd tijdens de bijeenkomst ‘Slim Werken en Slim Reizen Experience’ in de Jaarbeurs te Utrecht. Namens de MHP maakte Wim Engels deel uit van de werkgroep die deze arbo-handreiking heeft opgesteld.

Lars Lutje Schipholt, voorzitter van bovengenoemde werkgroep is van mening dat het nieuwe werken veel voordelen biedt voor werkgevers en werknemers. “Zo bevordert het voor werkgevers de klanttevredenheid, leidt het tot minder ziekteverzuim en kan het kosten besparen. Werknemers krijgen een betere afstemming tussen werk en privé, meer zeggenschap over de inrichting van werk en krijgen de mogelijkheid files te vermijden.”

Wim Engels benadrukt dat door het nieuwe werken de werknemer ook een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid krijgt. De werknemer zal ook op een andere manier moeten omgaan met sociale netwerken en met de informatiestromen. Het structureren van werk en efficiënt omgaan met de tijd is dan van groot belang.

Het Kenniscentrum Werk & Vervoer is één van de initiatiefnemers van de arbo-handreiking, om zo werkgevers en werknemers op een pragmatische wijze te helpen met de huidige wet- en regelgeving over arbeidsomstandigheden in hun bedrijf. Arbeidsomstandigheden zijn immers een verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. De brochure geeft concrete tips om deze verantwoordelijkheid in te vullen, waarbij het accent niet ligt op controle, maar vooral op ’n gedegen voorbereiding, voorlichting, preventie en overleg met werknemers.
De inhoud van de arbo-handreiking is ondermeer gebaseerd op interviews met werkgevers en werknemers uit diverse sectoren. De brochure is in te zien op de website van het Kenniscentrum Werk een Vervoer (www.werkenvervoer.nl).

Laatste nieuws

Pensioenfederatie lanceert handige tool: ‘Bij welk pensioenfonds hoor ik?’

22 maart 2023

Pensioenfederatie lanceert handige tool: ‘Bij welk pensioenfonds hoor ik?’

Petitie: De VCP pleit voor behoud inkomensondersteuning ouderen

21 maart 2023

Petitie: De VCP pleit voor behoud inkomensondersteuning ouderen

Wil je opgeleid worden tot pensioenfondsbestuurder? Meld je dan nu aan!

17 maart 2023

Wil je opgeleid worden tot pensioenfondsbestuurder? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws
Naar boven