15 juni 2023
De VCP heeft samen met een brede coalitie van organisaties en ervaringsdeskundigen een manifest opgesteld en verstuurd naar de Tweede Kamer vanwege een debat over de Participatiewet. De belangrijkste oproep is dat de Participatiewet fundamenteel moet worden gewijzigd. ‘De Participatiewet schiet op veel onderdelen tekort. Mensen hebben behoefte aan ondersteuning in plaats van controle en strafmaatregelen. Aanpassing van de wet is hard nodig. Ga uit van vertrouwen en geef mensen weer perspectief’, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.
Herziening Participatiewet
Minister Carola Schouten is bezig met een herziening van de Participatiewet, maar haar plannen schieten volgens de coalitie tekort om de problemen op te lossen. De coalitie pleit in het manifest voor een wet die bestaanszekerheid garandeert en uitgaat van vertrouwen. Daarvoor is meer nodig dan wat het Kabinet tot nu van plan is. Ook zorgt de grote beleidsvrijheid voor willekeur en rechtsongelijkheid. Volgens de coalitie is er een bepaalde basis van rechten, dienstverlening en recht op scholing nodig bij alle gemeenten. In het manifest worden voorstellen gedaan om de Participatiewet fundamenteel te verbeteren.
Mensen met een arbeidsbeperking
Door de Wajong voor mensen met arbeidsvermogen af te schaffen, belanden veel mensen met een chronische ziekte of een beperking in de bijstand. De bijstand is ingericht als een tijdelijk vangnet, maar het is niet reëel dat zij op korte termijn uit kunnen stromen. De coalitie pleit dan ook voor een wet voor mensen met chronische ziekte en beperking die recht doet aan hun situatie en perspectief biedt, zonder partner- en vermogenstoets. Verbeter daarnaast de ondersteuning richting werk, investeer in een infrastructuur voor sociaal ontwikkelbedrijven en garandeer voldoende beschutte werkplekken voor mensen die daarop zijn aangewezen. Ook pleit de coalitie voor voortzetting van de banenafspraak na 2026 met een hogere doelstelling en sancties als dit niet wordt nagekomen.
Lees hier het manifest.