Menu

Het CBS maakte bekend dat er het derde opeenvolgende kwartaal sprake is van economische krimp. Huishoudens hebben 2,1% minder besteed en ook de investeringen zijn met 11,6% fors teruggevallen. Consumenten besteden minder en sparen door onzekerheid over hun baan, pensioen en de waarde van hun huis. Door het sociaal akkoord uit te voeren moet meer zekerheid en perspectief worden geboden over werk en inkomen op korte en lange termijn.

De Nederlandse Bank pleitte er deze week voor om vrijvallende pensioenpremies voor een extra loonimpuls te benutten. Dat zou goed zijn voor de schatkist en de consumptie. Dat pleidooi lijkt vooral ingegeven om op korte termijn bestedingen aan te jagen. Het gaat voorbij aan wat nodig is voor zekerheid op lange termijn.

Voor de MHP is een goed aanvullende pensioen een groot goed. Door loon uit te stellen zijn werknemers in staat om hun welvaartsniveau op de oude dag zeker te stellen. Er bestaat momenteel al veel onzekerheid over het pensioen en pensioenopbouw. Logisch dat mensen sparen. Premie, dus ook dat deel dat vrijvalt bij aanpassing van het opbouwpercentage, moet in de eerste plaats worden gebruikt om de zekerheid van pensioenen te herstellen.

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws