Menu

De belastingdruk van de middengroepen is hoog opgelopen. Voor de Vakcentrale voor Professionals (VCP) is dit aanleiding om belastingtips voor de achterban te bundelen onder het motto: ‘Hoe kunnen we de belastingdruk dragelijker maken door te voorkomen dat u teveel belasting betaalt?’ Deze maand enkele eindejaarstips in het kader van de aangifte 2014.

Eindejaarstips in het kader van de aangifte 2014
Het nieuwe jaar 2015 nadert met rasse schreden en dus moet ook de belastingaangifte straks weer gedaan worden. Het kan voordelig zijn om voor het einde van het jaar 2014 nog een aantal potentiële uitgaven onder de loep te nemen. Hiermee kunt u bijvoorbeeld inspelen op drempelbedragen en aftrekposten die dit jaar van toepassing zijn bij de belastingaangifte 2014. Ook fiscaal verstandig betalen voor de jaarwisseling, met het oog op de vermogensrendementsheffing in box 3, kan lonen. Omdat de materie rondom de aangifte divers en complex is, helpt de VCP u graag op weg door middel van een bundeling van enkele thema’s, die we op het internet hebben gevonden.

Algemeen
Eind 2013 heeft de VCP ook al een aantal maatregelen gebundeld. Hierbij is het van belang dat u in ogenschouw neemt dat de meeste normbedragen zijn veranderd. Zo stijgt de vrijstelling voor een alleenstaande in 2015 van €21.139 naar €21.330 en voor fiscale partners van €42.278 naar €42.660. Actuele veranderingen vindt u op de site van de Belastingdienst. Na 1 januari publiceren wij, zoals u van ons gewend bent, het definitieve overzicht van de veranderde premies en belastingen per 1 januari 2015 op de website van de VCP.

Actuele tips
Van belang is wat uw persoonlijke situatie is en wat voor u interessant kan zijn.
• Wanneer u op zoek bent naar een aantal goede algemene tips waarmee u kunt nakijken of u niet teveel betaalt, dan raden wij u deze site aan.
• Als u vooral benieuwd bent naar tips rondom familiezaken (onder andere over schenken en kinderen) dan kunt u hier een kijkje nemen. 
• Voor een specifiek overzicht van het thema wonen (hypotheekrenteaftrek, schenken, huis in aanbouw etc.) kunt u in dit overzicht de veranderingen bekijken.
• Voor wat betreft vervoer kunt u verder nog nagaan of het voor u nog mogelijk en nodig is om een nieuwe fiets te kopen omdat het fietsplan in de regel na 2014 wordt afgeschaft in verband met de werkkostenregeling. De voorwaarden hiervoor vindt u hier.
• Verder kan de aanschaf van een auto aantrekkelijker zijn in 2014 in plaats van 2015. Dit omdat vanaf 2015 alleen auto’s zonder CO2-uitstoot recht op vrijstelling van de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) hebben. Hierbij zijn de tarieven voor auto’s op diesel en auto’s op andere brandstof(gas of benzine) in de BPM gelijk. Meer hierover vindt u hier.

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws