Menu
Fiscale ruimte toetspunt bij ontwikkelrekening

Werknemers moeten voldoende (fiscale) ruimte krijgen om hun ontwikkeling vorm te geven. Dat zegt de VCP in reactie op de kabinetsbrief over Leven lang ontwikkelen. “Een passend fiscaal kader waarbij professionals voldoende ruimte krijgen voor eigen scholing en ontwikkeling vormt voor ons een belangrijk toetspunt”, aldus VCP-voorzitter Nic van Holstein, die wijst op het voornemen van het kabinet om de zogeheten scholingsaftrek in 2020 af te schaffen. De VCP pleit al langer voor het idee van leer- en ontwikkelrekeningen voor werknemers.

Ambities realiseren
De VCP onderschrijft het belang van een positieve leercultuur in bedrijven en instellingen. Werknemers werken doorlopend aan hun eigen ontwikkeling, zowel met scholing als op de werkvloer. “Professionals willen vooruit in hun loopbaan. Daarvoor willen zij zich kunnen ontwikkelen in hun vak en in het algemeen”, aldus Van Holstein. Hij benadrukt dat de overheid de plannen wel moet gaan waarmaken. “Het gaat om een ambitieuze agenda met talloze initiatieven. Behalve werknemers en werkgevers moet ook de overheid met voldoende middelen over de brug komen.” Het is goed dat de bezuiniging op het praktijkleren van de baan is, maar de ambities gaan duidelijk verder.

Blijven werken aan je loopbaan
Om duurzaam en succesvol inzetbaar te zijn op de arbeidsmarkt moeten mensen doorlopend vooruitkijken en werken aan hun ontwikkeling en meer de eigen regie nemen, schrijft het kabinet in de brief. Het kabinet en sociale partners beogen een leercultuur tot stand te brengen die mensen stimuleert zich nieuwe dingen eigen te maken en voorkomt dat ze vastlopen in hun loopbaan of werkloos raken. De VCP is het eens met het kabinet dat ‘positieve leercultuur’ hard nodig is. Door zaken als flexibilisering en digitalisering kunnen banen verloren gaan, maar komen er net zo goed nieuwe banen bij. Werknemers willen daarop kunnen inspelen en mogelijkheden hebben om zich te ontwikkelen. Professionals willen zelf de regie over hun loopbaan nemen. 

Laatste nieuws

Aanpak arbeidskrapte: ga het gesprek aan met je mensen

30 juni 2022

Aanpak arbeidskrapte: ga het gesprek aan met je mensen

Tijdelijk personeel

29 juni 2022

Wijzigingen arbeidsrecht en sociale zekerheid

‘Meer professionele ruimte in publieke dienstverlening’

29 juni 2022

‘Meer professionele ruimte in publieke dienstverlening’

Meer nieuws
Naar boven