Menu
Handreiking technologische ontwikkelingen voor OR

Robotisering, automatisering, kunstmatige intelligentie, vroeg of laat krijgen ieder bedrijf en haar werknemers ermee te maken. Technologische ontwikkelingen brengen namelijk grote veranderingen voor organisaties met zich mee, met grote gevolgen voor de mensen die er werken. Het is van belang dat een ondernemingsraad zich hier proactief op voorbereidt. De SER heeft nu een handreiking opgesteld over technologische ontwikkelingen en medezeggenschap. De handreiking is er op verzoek van de VCP gekomen.

Inzet technologie en sociale gevolgen
De ondernemingsraad kan een belangrijke rol spelen bij besluiten over de aanschaf, inzet en wijziging van technologieën. Maar ook bij de besluiten over de sociale gevolgen van technologische ontwikkelingen voor de medewerkers, en bij het opstellen van een visie op de toekomst van de organisatie. Denk aan vragen als: hoe zou de organisatie er over tien jaar uit moeten zien, welke technologische ontwikkelingen spelen dan, en welk werk zullen mensen dan doen? De SER adviseert ondernemingsraden om hierover na te denken en het gesprek aan te gaan met de bestuurder.

Kunstmatige intelligentie
Voor de VCP zijn technologische ontwikkelingen en kunstmatige intelligentie en de invloed daarvan op werk, arbeidsomstandigheden en de arbeidsmarkt in brede zin in het bijzonder belangrijke thema’s. Er zullen banen verdwijnen of veranderen en er zullen ook nieuwe banen voor terugkomen. Twee jaar geleden was kunstmatige intelligentie het thema van het jaarlijkse VCP-symposium. Eerder bracht de SER een advies naar buiten over de impact van digitalisering op het werk.

Lees hier de handreiking

Laatste nieuws

VCP-voorzitter Nic van Holstein bezoekt Chemelot

10 april 2024

VCP-voorzitter Nic van Holstein bezoekt Chemelot

Week van de Overgang: Maak Werk van Gezondheid en Welzijn

10 april 2024

Week van de Overgang: Maak Werk van Gezondheid en Welzijn

VCP bestaat 10 jaar en 50 jaar

10 april 2024

VCP bestaat 10 jaar en 50 jaar

Meer nieuws