Menu
HZC-voorzitter René van der Steen overleden

De VCP heeft met grote verslagenheid kennis genomen van het overlijden van René van der Steen, voorzitter van Vakvereniging Het Zwarte Corps. Met het overlijden van René verliest de VCP een waardevolle, authentieke bestuurder.

Betrokkenheid bij de eigen achterban en professioneel met je vak bezig zijn. Met deze woorden loodste René van der Steen ruim drie jaar geleden Het Zwarte Corps de VCP binnen. De komst van HZC markeerde een bijzonder moment: voor het eerst sloot een organisatie uit de civiel technische hoek zich aan, met onder meer machinisten, monteurs en machine gebonden personeel.

Tegelijk was aansluiting van HZC een logische stap, met aan de ene kant goed opgeleide professionals en aan de andere kant de behoefte om zaken als scholingsaftrek, pensioen, veiligheid en ontwikkeling goed geregeld te hebben. Deze mix kenmerkte ook René zelf, die nauw betrokken was bij het vakmanschap van zijn leden en tegelijk een groot gevoel had voor solidariteit en rechtvaardigheid.

René van der Steen was van huis uit machinist, maar liet op de werkvloer al snel zien dat hij tot meer in staat was. Als zijn collega’s in de keet kritiek hadden op hun baas, was het René die dat de baas onomwonden liet weten. Ook binnen Het Zwarte Corps werd René opgemerkt. Na diverse functies te hebben vervuld, bracht hij het tot voorzitter. Onder zijn leiding groeide vakmanschap uit tot één van de centrale thema’s voor HZC. René was ook nauw betrokken bij het wel en wee van zijn mensen. Door aanwezig te zijn op beurzen en kennisdagen en door simpelweg het gesprek met hen aan te gaan.

Bij de VCP wist hij op landelijk niveau aandacht te krijgen voor de obstakels van stikstofregels voor onder meer de wegenbouw. En dat er in het pensioenakkoord aandacht kwam voor de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Binnen het Algemeen Bestuur van de VCP viel René op door zijn deskundigheid en de kunst om complexe materie om te zetten in heldere taal. Dat is ook wat zijn achterban van hem verwachtte en die rol vervulde hij met glans.

Hoewel René van der Steen al enige tijd kampte met zijn gezondheid, wilde hij graag door als voorzitter. Op 17 april kreeg hij hiervoor het vertrouwen van de Algemene Vergadering van HZC, die hem met een royale meerderheid herkoos. Nog geen maand later, op 3 mei, overleed hij, 64 jaar oud. De VCP verliest in René een opvallende en authentieke bestuurder, aimabel, professioneel en kundig tegelijk. De VCP is hem veel dank verschuldigd en wenst zijn familie, naasten en de collega’s bij HZC veel sterkte.

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws