26 november 2020
Hoe vol zit jouw batterij? Ofwel in hoeverre heb je last van stress en wat kun je eraan doen? Om die vraag draaide op 25 november het eerste webinar van VCP Young Professionals.
Veel jongeren gaan, zeker in de huidige crisistijd, gebukt onder grote prestatiedruk, met alle gevolgen voor fysiek en mentaal welzijn van dien. Probleem is vaak dat het met nodige schaamte gepaard gaat, waardoor het probleem niet op tafel komt en de ellende eerder groter dan kleiner wordt.
Het gesprek aangaan in een vroeg stadium kan veel helpen, zei psycholoog Iris Bergwerff – Van der Giessen van de NIP sectie Startende Psychologen in een presentatie. Ze gaf een inkijkje in de omvang van het probleem (75 procent van de psychische klachten is gerelateerd aan een burn-out) en liet zien hoe je stressklachten in een vroeg stadium kunt herkennen.
De gejaagdheid waarin de huidige samenleving functioneert zorgt ook voor veel problemen. Een pas op de plaats in de vorm van echte rust is dus heel nuttig om mensen goed te laten functioneren. Werkgevers kunnen daar zelf ook een rol in spelen, door te laten zien dat menselijkheid ertoe doet en dat het geen schande is wanneer iemand een keer ‘op zijn bek’ gaat. Integendeel. Dat soort momenten zijn juist nodig om verder te komen en om zaken als faalangst een plek te geven. “Werkgevers moeten hun werknemers psychische veiligheid bieden”, zo zei Iris.
Namens de Stichting Studeren en Werken op Maat ging Rosalie Versloot in op de vraag hoe het aanpakken en voorkomen van stress in de praktijk kan werken. SWOM begeleidt mensen met een arbeidsbeperking naar werk en besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan wat werknemers nodig hebben om fysiek en mentaal gezond te blijven. Voldoende slaap, grenzen kunnen stellen en dagelijks contact met collega’s zijn daarbij van groot belang. Hoe meer zicht je hebt op deze zogeheten faciliteringsbehoeften, hoe beter je in staat bent om een gezonde werkomgeving te creëren.
Versloot betrok de zestig deelnemers van het webinar ook actief bij haar verhaal, door een collectief moment van rust in te lassen in de vorm van twintig seconden stilte. “Uiteindelijk gaat het erom dat je in staat bent je energie en weerbaarheid op peil te houden, zodat je de regie over jezelf terugkrijgt.”