Menu

Het kabinet moet werknemers meer laten profiteren van de economische groei. Dat zegt de Vakcentrale voor Professionals (VCP) in reactie op nieuwe cijfers van het CBS. De reële lonen dalen, ondanks een sterke economie en krapte op de arbeidsmarkt. De VCP herhaalt daarom haar pleidooi voor echte lastenverlichting voor middengroepen.

Gehaktdag: nu lastenverlichting
“Morgen is het Gehaktdag, het moment om het kabinet tot de orde te roepen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. “Het kabinet beweert dat we er allemaal op vooruit gaan, maar intussen stijgen de prijzen nog harder. Dat betekent minder geld in de portemonnee en onzekerheid over de uitgaven. Het kabinet gaat uit van prijs- en loonontwikkelingen die gewoon niet kloppen, daardoor blijft de koopkracht achter. Geen wonder dat mensen daarover ontevreden zijn.”

Krapte: laat lonen stijgen
Uit de CBS-cijfers blijkt dat de economie in het eerste kwartaal met 0,5 procent is gegroeid, terwijl de spanning op de arbeidsmarkt een nieuw hoogtepunt heeft bereikt door de lagere werkloosheid en het grotere aantal vacatures. “Dit is natuurlijk mooi nieuws, maar ondertussen zijn de cao-lonen met 2,2% gestegen in diezelfde periode, terwijl de inflatie inmiddels 2,9% is. Ook zien we dat cao’s steeds moeilijker worden om af te sluiten, juist omdat werkgevers de hand op de knip houden. We hebben al direct gewaarschuwd dat het kabinet met te optimistische loonontwikkeling rekent.”

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws