Menu
Pensioen algemeen jong oud

Het wordt pas per 1 juli volgend jaar mogelijk om een klein deel van je pensioen naar voren te halen. De datum waarop dat kon, was eerst 1 januari 2023 maar dat wordt een half jaar later. Zo staat in het wetsvoorstel dat minister Schouten heeft ingediend bij de Tweede Kamer. De bewindsvrouw wil pensioenuitvoerders meer tijd geven om deelnemers te informeren over de mogelijkheid van een pensioenbedrag ineens. De VCP is het hier mee eens en is sowieso geen voorstander van het bedrag ineens.

10 procent

In het Pensioenakkoord is afgesproken dat mensen op hun pensioendatum de mogelijkheid krijgen om 10 procent van hun aanvullend pensioen in één keer op te nemen. Ze kunnen dat geld bijvoorbeeld besteden aan het aflossen van een hypotheek of de aanschaf van iets moois voor de oude dag.

Goed opletten

Voor de VCP staat voorop mensen goed moeten worden geïnformeerd over de voors en tegens van de zogeheten lumpsum. “Een bedrag ineens lijkt aantrekkelijk, maar let op!”, zegt beleidsmedewerker Klaartje de Boer. “Tien procent lijkt veel maar een groot deel gaat direct naar de fiscus. Bovendien heeft een pensioenbedrag ineens gevolgen voor de hoogte van de resterende levenslange pensioenuitkering daarna en kunnen toeslagen komen te vervallen.” Voor de meeste mensen pakt het financieel helemaal niet positief uit en mensen kunnen dit maar moeilijk overzien.

Laat je goed adviseren

In een aparte AMvB zullen pensioenuitvoerders aanvullende informatievoorschriften krijgen, om deelnemers goed te informeren. Die AMvB moet nadat het wetsvoorstel is aangenomen, nog langs de Raad van State. Aanvullend hierop adviseert de VCP mensen die een deel van hun pensioen naar voren willen halen een onafhankelijk financieel adviseur in de arm te nemen die de gevolgen in kaart kan brengen. De VCP heeft eerder gepleit voor een onafhankelijk loket hiervoor, maar daar wil de regering niet in mee gaan.

 

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws