Menu
Spoorwegvakbond VHS positief over nieuwe cao NS

Spoorwegvakbond VHS Railprofessionals is positief over de NS-cao die afgelopen weekend werd gesloten. De meeste punten waar VHS voor heeft gestreden, zijn binnengehaald, zo meldt de bond, die via CMHF is aangesloten bij de VCP. VHS gaat het onderhandelingsresultaat met een positief advies voorleggen aan haar leden. Door de cao zijn de treinstakingen die voor de komende dagen nog waren aangekondigd van de baan.

Lonen

In de nieuwe cao is afgesproken dat er twee keer een salarisverhoging komt, van achtereenvolgens 5 en 3,45 procent. En er komt een mechanisme om het salaris aan te passen aan de inflatie. VHS had zich daar tijdens de onderhandelingen sterk voor gemaakt. De bond is blij met de afgesproken thuiswerkvergoeding. Verder is veel aandacht besteed aan het terugdringen van de werkdruk bij het operationele personeel, een belangrijke reden van de stakingen van de afgelopen weken.

Goed stuk werk

VHS spreekt alles bij elkaar van een prima cao met een mooie looncomponent. De onderhandelaars hebben een goed stuk werk verricht waar het kantoorpersoneel bij NS de komende anderhalf jaar goed mee uit de voeten zal kunnen. Naast VHS railprofessionals zaten de bonden FNV Spoor, VVMC en CNV aan de CAO-tafel.

Inflatie

In een reactie op inflatiecijfers deed de VCP eerder al een oproep aan de werkgevers om de salarissen snel te verhogen. Het resultaat bij NS zal de financiële druk bij NS-personeel verlichten. Door de snel stijgende prijzen van energie en boodschappen komen steeds meer werknemers in de problemen, ook mensen met een middeninkomen. De VCP pleit daarom voor een samenhangend pakket aan maatregelen, waarbij ook de lasten omlaag gaan en de energie-uitgaven beteugeld worden.

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws