Menu
Staking onderwijs: investeer in onze professionals

Investeren in professionals is investeren in de toekomst. Dat geldt zeker voor het onderwijs. Het kabinet moet dat erkennen en naar handelen, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein in de aanloop naar de landelijke onderwijsstaking op 15 maart. “Professionals in het onderwijs verdienen waardering. Geef professionals ook de ruimte om hun vak goed te kunnen uitoefenen: zet in op minder werkdruk en minder regeldruk. Investeer in onze professionals, daar plukken we nu en later de vruchten van.”

Gehele onderwijs doet mee

Aan de staking wordt deelgenomen door het gehele onderwijs: vanaf de basisschool tot aan het hoger onderwijs. Op 15 maart wordt er op het Malieveld in Den Haag een grote manifestatie gehouden, aan het eind van een landelijke actieweek. De onderwijsbonden willen dat het kabinet structureel 4 miljard euro investeert: 3 miljard voor het basis- en voortgezet onderwijs en een miljard voor de hogescholen en universiteiten. De bij de VCP aangesloten verenigingen FvOv (onderwijspersoneel in alle onderwijssectoren) en VAWO (wetenschap) doen mee aan de staking.

Legio problemen

Volgens de VAWO is verandering echt hard nodig, zegt woordvoerder Marijtje Jongsma. De problemen binnen het hoger onderwijs zijn legio: “Een wildgroei aan tijdelijke contracten voor docenten en onderzoekers, extreem hoge werkdruk, continue aanvraagdruk en publicatiedruk, en steeds minder ruimte voor onderzoek door de sterke groei in het aantal studenten.” Het zit Jongsma vooral dwars dat minister Van Engelshoven van OCW wel wil praten, maar elk gesprek begint met de mededeling dat het niet over geld mag gaan. “We mogen er trots op zijn dat in Nederland er zoveel jongeren willen studeren, maar als de minister de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs wil behouden, dan zal ze toch echt moeten investeren. Ik ben er daarom zeker bij op 15 maart.”

Talenten ontwikkelen
Met goed onderwijs kunnen leerlingen en studenten hun talenten ontdekken en ontwikkelen, stelt de Federatie van Onderwijsvakverenigingen (FvOv). Dat draagt bij aan hun maatschappelijke ontwikkeling en helpt onze economie vooruit. Onderwijsuitgaven zijn dan ook geen kostenpost, maar een investering in onze toekomst. “Het is belangrijk dat dit kabinet én de komende kabinetten meer geld uittrekken voor onderwijs.”

Petitie
FvOv, AOb en FNV Onderwijs en Onderzoek zijn in de aanloop naar de landelijke onderwijs-actieweek een petitie gestart waar iedere school of opleiding aan mee kan doen. De petitie ‘Investeer in onderwijs’ is al bijna 30.000 keer getekend. Of je nu werkt in het onderwijs, leerling, ouder, student of sympathisant bent, teken voor een investeringsplan voor het onderwijs. De petitie zal in de actieweek aan de politiek worden aangeboden.

Klik hier om de petitie te ondertekenen

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws