13 september 2017
Huren in de private sector wordt steeds duurder. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoed Management Nederland (VGM NL). Veel mensen willen wel verhuizen, maar kunnen dat niet. Het tekort aan huurwoningen in de private sector is voor middeninkomens een steeds groter probleem, aldus de VCP.
Hoge lasten
Volgens het onderzoek is bijna een vijfde van de huurders al zo’n 40% van het netto inkomen kwijt aan huurlasten. Veel mensen willen niet te ver van hun werk wonen en komen daardoor vaak in de grote stad terecht. Een op de zes huurders wil wel iets anders, bijvoorbeeld kopen, maar vaak lukt dat niet. Veel mensen komen niet in aanmerking voor een hypotheek of ze slagen er niet in een geschikte woning te vinden. Ook scheiding of (hoge) leeftijd worden als reden genoemd.
Klem
Volgens de VCP drukken de hoge huurlasten steeds meer op het budget van veel hard werkende mensen met een middeninkomen. “En ze kunnen eigenlijk geen kant op als ze voor hun werk moeten verhuizen, omdat er voor deze mensen geen alternatief is als koop of sociale huur. In feite vallen tussen de wal en het schip”, zegt beleidsmedewerker Amerik Klapwijk. Door de lastenverzwaring van de afgelopen jaren hebben veel mensen minder te besteden, waardoor de huurlasten nog zwaarder drukken op het netto inkomen. De VCP wil dan ook dat de rijksoverheid en lokale overheden hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat er voor het middensegment betaalbare huurwoningen zijn en blijven.
Prijsstijgingen
Intussen gaan de huurprijzen ook nog eens omhoog. Soms hebben huurders te maken met prijsstijgingen van wel 7%. Met name in grote steden leidt dit tot hele dure woningen, bijvoorbeeld in Utrecht waar een woning van slechts 30m2 gemiddeld 700 euro kost. De belangrijkste reden om te huren is voor huurders dat zij niet verantwoordelijk zijn voor groot onderhoud. Huurders in de vrije sector noemen daarnaast de locatie van de huurwoning en flexibiliteit als voornaamste redenen.