Menu
Te lage vergoeding eigen bijdrage kinderopvang

De overheid wekt verkeerde verwachtingen bij de vergoeding van de eigen bijdrage voor kinderopvang. Dat zegt Jacqueline van Langeraad, die namens de VCP lid is van de Klantenadviesraad (KAR) van de Sociale Verzekeringsbank, die de uitvoering van de regeling verzorgt. “Wij krijgen signalen uit onze achterban dat ouders minder vergoed krijgen dan de werkelijke kosten die ze maken”, zegt Van Langeraad.

Corona-crisis

Ouders die gebruik maken van de opvang is gevraagd tijdens de coronacrisis de eigen bijdrage door te betalen, zodat ze in aanmerking blijven komen voor kinderopvangtoeslag en de plek voor hun kind behouden. De manier waarop de vergoeding nu wordt berekend, is te statisch. Uitgangspunt zijn de bij de belastingdienst bekende gegevens op de peildatum, 6 april, terwijl dat niets zegt over het werkelijke aantal uren dat is gemaakt.”

Forse bedragen

Doordat de regeling nu zo is ingekleed, kan het gebeuren dat sommige ouders teveel krijgen vergoed, of juist te weinig. De helft van de ouders betaalt normaal gesproken een eigen bijdrage van minder dan 100 euro per maand, een kwart zit boven de 250 en de rest zit daar tussen. “Het kan om forse bedragen gaan. De SVB is zeker in staat om de werkelijk gemaakte uren als basis te nemen, maar de overheid heeft anders bepaald. Het wrange daarbij is dat ouders die te weinig vergoed krijgen geen bezwaar kunnen aantekenen. Ik vind dat echt niet kunnen.”

Brief

De Klantenadviesraad heeft een brief gestuurd naar de Raad van Bestuur van de SVB waarin wordt aangedrongen op maatregelen. “Ouders staan nu met lege handen, ook al kunnen ze aantonen dat de berekeningen niet kloppen. De overheid mag hen niet in de kou laten staan.”

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws