Menu
VCP-organisaties protesteren in uniform voor goed pensioen

De Tweede Kamer was op 6 februari het toneel van een stil protest voor een goed pensioen. Leden van diverse vakbonden van VCP, CNV en FNV uit diverse sectoren namen plaats op de publieke tribune tijdens een Algemeen Overleg over pensioenen. Een aantal van hen verscheen in uniform, onder wie KVMO-voorzitter Marc de Natris en VNV-bestuurder Ruud Stegers. Beiden maken deel uit van het Algemeen Bestuur van de VCP. Ook VCP-actiecoördinator Gerrit van de Kamp, HZC-voorzitter René van der Steen en voorzitter Caroline Bonekamp van de VMHP (aangesloten bij de CMHF) waren erbij aanwezig.

Koolmees negeert zorgen
Met hun aanwezigheid willen de vakbonden druk zetten voor behoud van een goed pensioenstelsel. De vakcentrales VCP, FNV en CNV vinden dat minister Koolmees in zijn pensioenbrief aan de Kamer compleet voorbij gaat aan de zorgen van werkenden en gepensioneerden. In plaats daarvan moet hij met structurele oplossingen komen voor een nieuw pensioenstelsel. Naast de luchtvaart en defensie waren ook de politie, de zorg en het spoor vertegenwoordigd bij het stil protest. Na precies 66 minuten stonden de deelnemers op en verlieten ze de vergaderzaal.

Alle beroepsgroepen geraakt
“Wij zijn naar de Kamer gegaan omdat we willen laten zien dat alle beroepsgroepen geraakt worden, ook gepensioneerden”, zegt VCP-actie coördinator Gerrit van de Kamp. “Op papier lijken de kabinetsplannen heel mooi, maar de gevolgen komen pas over vele jaren. Mensen worden gewoon beet genomen, net als eerst bij de verhoging van de AOW-leeftijd. Iedereen dacht dat die verhoging eenmalig was, maar achteraf bleek dat het een wet was waarbij de AOW-leeftijd permanent bleef oplopen. Dat dreigt nu weer te gebeuren. Er wordt een mooi verhaal gehouden, maar de gevolgen daarvan zien we over een paar jaar, en wij betalen het gelag.”

Speelbal
Ruud Stegers van de VNV: “Wij hebben in Nederland een heel mooi en goed pensioenstelsel. Daar zijn wij zuinig op, maar aanpassingen aan het stelsel zijn momenteel vooral een politieke speelbal in plaats van de inhoudelijke vraag hoe wij ons stelsel duurzaam het beste laten blijven. Dit stil protest is een dringende oproep aan de politiek verantwoordelijken om zich met respect voor het door de Nederlanders gespaarde pensioengeld samen met de vakbeweging te werken aan echte verbeteringen aan ons stelsel.”

Doe mee!
Marc de Natris van KVMO: “Het Kabinet gaat na het slopen van Defensie, Politie, Onderwijs en Zorg nu de tanden in onze pensioenen zetten. Dat is bijzonder want pensioen is uitgesteld loon en daar gaan de sociale partners over en niet het kabinet. Het probleem van de dekkingsgraad kan worden opgelost door een realistische rekenrente die recht doet aan het rendement dat een pensioenfonds behaalt. Kom samen met mij in actie voor een goed pensioen voor jong en oud. Wij verdienen het namelijk letterlijk en figuurlijk!”

Zware beroepen
“Het is in het algemeen belang voor alle mensen en de vakbeweging in het bijzonder dat we hier zijn”, zegt voorzitter René van der Steen van Het Zwarte Corps. “Het pensioen is een serieuze zaak. Onze jongens hebben een zwaar beroep, zowel fysiek en geestelijk. Daar komen we graag voor op.”


Geheel links Ruud Stegers (VNV) en Marc de Natris (KVMO)


VCP-actiecoördinator Gerrit van de Kamp


HZC-voorzitter Rene van der Steen

VMHP-voorzitter Caroline Bonekamp

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws