Menu
Verlenging IOW

Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Karien van Gennip heeft in een Kamerbrief laten weten dat UWV alvast IOW-uitkeringen, inkomensondersteuning voor ouderen, mag toekennen aan mensen die vanaf 1 januari 2024 recht hebben op een uitkering, ook al is de wet nog niet officieel aangenomen. Dit voorkomt financiële problemen in die tussenliggende periode.

Verlenging van de IOW is onderdeel van het arbeidsmarktpakket dat dit kabinet samen met sociale partners heeft uitgewerkt. Er is afgesproken dat de IOW wordt verlengd met vier jaar, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2024. Daarvoor is inmiddels een wetsvoorstel ingediend, maar is nog in behandeling. Er is nu besloten dat het UWV in de periode tussen 1 januari 2024 en de werkelijke inwerkingtreding toch een IOW-uitkering kan toekennen als iemand daar recht op heeft.

Petitie

De VCP heeft in november vorig jaar een petitie over dit onderwerp ingediend bij de Tweede Kamer. De IOW is essentieel als vangnet voor oudere werklozen en draagt bij aan het beschermen van hun koopkracht en het voorkomen van armoede. De VCP vindt het dan ook positief dat met dit besluit wordt voorkomen dat mensen alsnog in de tussenliggende periode tussen wal en schip vallen.

Wilt u op de hoogte blijven van belangrijk nieuws rondom IOW? Abonneer u nu op onze nieuwsbrief en mis geen enkele update!

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws