Menu
Vinger aan de pols na fout UWV met documenten van 16.000 Wajongers

De Wajongers van wie door een fout bij UWV documenten zijn vernietigd, hoeven zich geen zorgen te maken over hun uitkering. UWV maakte gisteren bekend dat documenten van 16.000 mensen per abuis verloren zijn gegaan. De VCP zal de afwikkeling van deze zaak nauwlettend volgen.

Belofte nakomen

De fout voltrok zich bij het opschonen van het UWV-archief. Het is goed dat UWV het proces direct heeft stilgelegd en onderzoek doet naar de vraag hoe dit kon gebeuren, zegt de VCP. “Dit had niet gemogen. Wij zullen UWV houden aan haar belofte dat de uitkeringen niet in gevaar komen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Medische gegevens

Het gaat voornamelijk om documenten van meer dan tien jaar oud. Daarin stonden gegevens over sociaal-medische beoordelingen van mensen met een langlopende Wajonguitkering. Bij de opschoning van de archieven zijn fysieke documenten vernietigd waarvan de wettelijke bewaartermijn is verlopen. Onlangs kwam aan het licht dat daarbij ten onrechte documenten zijn vernietigd zonder een dubbelcheck op nog lopende uitkeringen.

Tweede groep

Ook de documenten van een nog grotere groep van 128.000 personen van wie de uitkering al was beëindigd, zijn in de versnipperaar beland. Zij kunnen door de vernietiging van de documenten geen gebruik meer maken van het inzagerecht. Dat is in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). UWV heeft een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

 

Laatste nieuws

Position paper VCP voor kabinets(in)formatie

15 april 2021

Position paper VCP voor kabinets(in)formatie

VCP: steunpakket doortrekken en werk maken van herstel

15 april 2021

VCP: steunpakket doortrekken en werk maken van herstel

ZZP

14 april 2021

Automatische pensioenopbouw ZZP’ers: Koolmees moet nu doorpakken

Meer nieuws
Naar boven