Menu
​Begrip voor oud-kankerpatiënten op werk

Werknemers die kanker hebben gehad moeten op de werkvloer kunnen rekenen op een begripvolle omgeving als ze het onderwerp ter sprake brengen. Het is belangrijk dat er onder werkgevers en collega’s voldoende bewustzijn is over de zogeheten late gevolgen van kanker, zoals vermoeidheid en concentratieproblemen. Dat zegt de VCP ter gelegenheid van Wereldkankerdag, waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de gevolgen van kanker.

Klachten
Veel oud-kankerpatiënten vinden dat er met hen op het werk onvoldoende rekening wordt gehouden, blijkt uit recent onderzoek van Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Tweederde van de ex-kankerpatiënten ondervindt na vijf jaar nog steeds klachten als vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie, concentratie-, geheugen- en seksuele problemen. Van hen voelt 61 procent zich door deze ‘late gevolgen van kanker’ beperkt in hun werk.

In gesprek
De VCP vindt het belangrijk dat werknemer en werkgever in een zo vroeg mogelijk stadium het gesprek aangaan over de gevolgen van kanker. “En ze moeten ook met elkaar in gesprek blijven om te zien wat er mogelijk is”, zegt VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk. Ook voor werknemers die naasten hebben met kanker is begrip op de werkvloer van groot belang. “Kanker zet je hele leven op zijn kop, ook dat van familieleden. Ook zij moeten op de werkvloer op begrip kunnen rekenen.”

Meer informatie over kanker en werk, klik hier.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws