Menu
​Digitalisering mag niet ten koste gaan van personeel

De toenemende digitalisering mag niet ten koste gaan van het personeel op de werkvloer. Werkgevers en werknemers moeten daarom samen kijken hoe zij mensen anders kunnen inzetten. Dat zei Catelijne Muller op een bijeenkomst van Google over kunstmatige intelligentie. Catelijne Muller is vanuit de VCP lid van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) in Brussel. Voor dat comité was zij rapporteur Kunstmatige Intelligentie en heeft zij een Europees advies opgesteld over dit onderwerp.

Strategieën
Volgens Muller is het zeker aannemelijk dat (delen van) banen gaan verdwijnen en dat de aard van veel banen zal veranderen als gevolg van kunstmatige intelligentie. Zo zijn er bijvoorbeeld in financiële sector al duizenden banen verdwenen. Daarom zijn er arbeidsmarktstrategieën nodig om banen te behouden, maar ook om ervoor te zorgen dat werknemers autonoom blijven en plezier houden in hun werk. Werkgevers en werknemers moeten samen nadenken over de vraag hoe ze op de werkvloer de gevolgen van kunstmatige intelligentie vormgeven.

Mensen anders inzetten
Muller: “Dat kan bijvoorbeeld door in te zetten op mens-machine teams en co-creatie daarvan op de werkplek. Maar ook door anders te kijken naar de inzet van mensen. Een van de gevolgen is dat er taken wegvallen en dat er daardoor tijd vrijkomt. Met die tijd kun je iets doen dat waarde creëert. Bijvoorbeeld nieuwe bedrijfsactiviteiten ontplooien. Natuurlijk lijkt het aantrekkelijk om banen te reduceren over te gaan tot de orde van de dag. Maar eigenlijk is dat zonde, want werknemers zijn waardevol en kunnen juist bijdragen aan waardevermeerdering van een bedrijf of organisatie. ”

Google event
Op het Google event in Den Haag nam Muller deel aan een paneldiscussie. Ook op diverse andere fora trad Muller de afgelopen tijd namens de VCP op als spreker over kunstmatige intelligentie, waaronder NRC Live. De VCP heeft het onderwerp opgepakt omdat het grote implicaties heeft voor de samenleving, de arbeidsmarkt en professionals in het bijzonder. Het jaarlijkse symposium van de VCP had in 2016 Kunstmatige Intelligentie als thema.

Laatste nieuws

Arbeidsmarkt diversiteit architect

22 februari 2024

Meer werknemers bouwen pensioen op!

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

20 februari 2024

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

economie krapte arbeidsmarkt

19 februari 2024

Stand van de economie: onder de motorkap

Meer nieuws