Menu
​Stilstaan bij slachtoffers werk op Workers’ Memorial Day

Op zaterdag 28 april is het Workers’ Memorial Day. Op die dag herdenken we alle mensen die als gevolg van hun werk het leven hebben gelaten. In Nederland alleen al sterven jaarlijks meer dan 4100 werknemers door een arbeidsongeval of beroepsziekte. De VCP sluit zich aan bij de internationale oproep om een kort moment stil te staan bij de slachtoffers. Workers’ Memorial Day is ook bedoeld om werkgevers aan te sporen preventieve maatregelen te nemen die de veiligheid op de werkvloer moeten vergroten.

Georganiseerde werkvloer
De Internationale Arbeids Organisatie (ILO) heeft dit jaar het volgende thema gekozen voor Workers’ Memorial Day: een georganiseerde werkvloer is een veiligere werkvloer. De VCP vindt dat daarbij in het bijzonder aandacht moet zijn voor werken met gevaarlijke stoffen, omdat dat nog steeds de hoofdoorzaak van overlijden op het werk is.

Onzichtbare groep
“Workers Memorial Day is een moment waarop we een grote groep onzichtbare slachtoffers weer even zichtbaar maken. Dat is respectvol voor hen, en ook goed voor ons omdat veel mensen wel eens met een ongeval te maken hebben gehad”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. De VCP vindt het ook belangrijk dat er aandacht is voor psychische aandoeningen op de werkvloer. Vorige maand ondertekende de VCP het Manifest ‘Psychische Diversiteit Werkt!’ Samen met werkgevers willen de bonden verzuim en prestatieverlies terugdringen.

Laatste nieuws

In memoriam Wolter Muller

2 december 2023

In memoriam Wolter Muller

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

28 november 2023

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

28 november 2023

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

Meer nieuws