Menu
​VCP vindt gehoor in Kamer rond zorgen ondernemingsraden

De Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) gaat onderzoeken hoe het komt dat steeds minder bedrijven een ondernemingsraad hebben. De commissie ontvangt dat verzoek van minister Koolmees (SZW), naar aanleiding van Kamervragen. De CBM houdt zich voor de SER bezig met het bevorderen van naleving van de medezeggenschap, zoals is vastgelegd in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR).

Duurzame arbeidsverhoudingen
VCP-beleidsmedewerker Klaartje de Boer vindt het een goede zaak dat de CBM gaat onderzoeken waar de daling precies vandaan komt en wat eraan gedaan kan worden. “De VCP hecht grote waarde aan goede medezeggenschap en goed overleg binnen organisaties, want dit leidt tot duurzame arbeidsverhoudingen.”

Flexibilisering
Sinds 2011 is het aantal bedrijven met een OR met 4 procent gedaald. Een van de redenen voor de daling is de toegenomen flexibilisering. De VCP uitte eerder in een brief aan de Kamer haar bezorgdheid over deze ontwikkeling. De brief van de VCP kwam voor de zomer ter sprake in een Kamerdebat over arbeidsomstandigheden.

Omvang bedrijven
Tijdens het Kamerdebat werd de dalende naleving van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) ook in verband gebracht met de groeiende omvang van bedrijven. Vorig jaar waren er meer bedrijven die net boven de grens van 50 werknemers zijn uitgekomen, waardoor er veel or-plichtige bedrijven bij zijn gekomen. De VCP vraagt zich af of hier er relatie is tussen de groei en met de dalende naleving.

Laatste nieuws

In memoriam Wolter Muller

2 december 2023

In memoriam Wolter Muller

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

28 november 2023

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

28 november 2023

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

Meer nieuws