Menu
​Wettelijke stimulans MVO-beleid pensioenfondsen niet nodig

De VCP vindt dat pensioendeelnemers meer betrokken moeten worden bij het MVO-beleid (maatschappelijk verantwoord ondernemen) van pensioenfondsen, maar een wijziging van de wet is daarvoor niet nodig. Volgens de VCP doen pensioenfondsen zelf al voldoende op dit vlak. Dat schrijft de VCP in een reactie op een wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Van Weyenberg (D’66). Via internet was er de mogelijkheid om op het initiatief te reageren.

Convenant
Volgens de VCP komt het steeds vaker voor dat pensioenfondsen hun deelnemers raadplegen over het duurzaam beleggingsbeleid. Daarnaast is de sector bezig aan een convenant voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. De VCP verwacht dat dit convenant pensioenfondsen nog verder zal stimuleren om deelnemers actief bij hun MVO-beleid te betrekken. Het is beter om dit eerst af te wachten in plaats nu al de wet te veranderen, schrijft de VCP.

Overlap
Het voorstel van Van Weyenberg voorziet in wettelijke aanpassingen door advies- en goedkeuringsrechten voor het verantwoordingsorgaan c.q. belanghebbendenorgaan. Volgens de VCP zal het alleen maar leiden tot overlap in verantwoordelijkheden tussen besturen en verantwoordingsorganen en belanghebbendenorganen. Dat komt de governance niet ten goede.

Lees hier de volledige reactie van de VCP.

Laatste nieuws

In memoriam Wolter Muller

2 december 2023

In memoriam Wolter Muller

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

28 november 2023

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

28 november 2023

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

Meer nieuws