Menu
​Wettelijke stimulans MVO-beleid pensioenfondsen niet nodig

De VCP vindt dat pensioendeelnemers meer betrokken moeten worden bij het MVO-beleid (maatschappelijk verantwoord ondernemen) van pensioenfondsen, maar een wijziging van de wet is daarvoor niet nodig. Volgens de VCP doen pensioenfondsen zelf al voldoende op dit vlak. Dat schrijft de VCP in een reactie op een wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Van Weyenberg (D’66). Via internet was er de mogelijkheid om op het initiatief te reageren.

Convenant
Volgens de VCP komt het steeds vaker voor dat pensioenfondsen hun deelnemers raadplegen over het duurzaam beleggingsbeleid. Daarnaast is de sector bezig aan een convenant voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. De VCP verwacht dat dit convenant pensioenfondsen nog verder zal stimuleren om deelnemers actief bij hun MVO-beleid te betrekken. Het is beter om dit eerst af te wachten in plaats nu al de wet te veranderen, schrijft de VCP.

Overlap
Het voorstel van Van Weyenberg voorziet in wettelijke aanpassingen door advies- en goedkeuringsrechten voor het verantwoordingsorgaan c.q. belanghebbendenorgaan. Volgens de VCP zal het alleen maar leiden tot overlap in verantwoordelijkheden tussen besturen en verantwoordingsorganen en belanghebbendenorganen. Dat komt de governance niet ten goede.

Lees hier de volledige reactie van de VCP.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws