Menu
​Wijzigingen premies en belastingen

De VCP heeft een overzicht gemaakt van wijzigingen in belastingen en premies voor het jaar 2018. U kunt het overzicht (.pdf) vinden op onze website.

Hypotheek
Vanaf 2018 is de maximale hypotheekrenteaftrek weer met een half procent gedaald. De aftrek voor komend jaar is 49,5% maximaal. Let op: dit is 2,45% lager dan het hoogste belastingtarief. Ook de leenmogelijkheden worden verder beperkt in 2018, de maximale lening die u mag aangaan onder de Nationale Hypotheek Garantie is 100% (vorig jaar nog 101%). Echter wanneer energiebesparende voorzieningen worden getroffen geldt dat de lening niet meer mag bedragen dan 106% van de waarde van de woning na verbouwing. Waarbij de extra leenruimte uitsluitend gebruikt moet worden voor de energiebesparende voorzieningen. Wel wordt in 2018 de NHG-kostengrens verhoogd naar 265.000 euro en voor woningen waar geïnvesteerd wordt in energievoorzieningen naar 280.900 euro.

Het is per 2018 mogelijk om onder voorwaarden bestaande hypotheken zonder NHG over te sluiten naar een NHG hypotheek. Dit kan al gauw een paar tiende procent rente schelen. Let wel op eventuele oversluitkosten.

Vergeet uw aftrekmogelijkheden niet
Naast de hypotheekrenteaftrek bestaat er de persoonsgebonden aftrek, reiskosten openbaar vervoer en de lijfrente. Bij de persoonsgebonden aftrek heeft u de mogelijkheid om bepaalde zorgkosten, scholingskosten en giften af te trekken. Let wel op dat hier allerlei drempelbedragen gelden die ook afhankelijk zijn van het inkomen. Meer informatie kunt u vinden op de website van de belastingdienst.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws