Menu
​Zelfde loon voor werknemers uit ander EU-land

Het Europese principeakkoord over aanpassing van de zogenoemde detacheringsrichtlijn is een belangrijke stap naar een eerlijkere Europese arbeidsmarkt. Dat zegt de VCP in reactie op de overeenkomst die vertegenwoordigers van de Europese lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben bereikt. Betere regels om uitbuiting en verdringing op de werkplek tegen te gaan zijn hard nodig, vindt de VCP.

Oneerlijke concurrentie
Volgens het akkoord krijgen werknemers die tijdelijk in een ander EU-land werken, recht op hetzelfde loon als hun collega’s die hetzelfde werk doen. Op die manier moet oneerlijke concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt worden tegengegaan. Verder is afgesproken dat de maximale termijn voor detachering twaalf maanden wordt, nu is dat nog onbeperkt.

Zelfde loon, laag of hoog opgeleid
De VCP pleit al langer voor gelijk loon, voor gelijk werk op dezelfde werkplek voor alle werknemers. “Wij zijn dan ook blij met het akkoord. Iedereen, laag of hoog opgeleid, moet dan ook op hetzelfde loon kunnen rekenen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Uitwerking
Een eerder voorstel van de Europese Commissie voor aanpassing van de detacheringsrichtijn leidde tot grote bezwaren van met name Oost-Europese landen. Die zijn bang dat bijvoorbeeld bouwvakkers moeilijker aan werk zullen komen in West-Europese landen. Het akkoord dat nu is bereikt moet nog verder worden uitgewerkt en gaat over twee jaar in.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws