Menu
Aan de slag voor werkgelegenheid!

De waarschuwing van de Vakcentrale voor Professionals (VCP) voor oplopende werkloosheid en lastenverzwaring voor middengroepen naar aanleiding van Prinsjesdag 2013 blijkt helaas terecht. Er vallen ontslagen bij winstgevende bedrijven en diverse partijen komen met voorstellen voor lastenverlichting. Hoog tijd voor actie vanuit de politiek. Er moet ruimte komen voor lastenverlichting op arbeid over de hele linie.

Verschillende politieke partijen braken afgelopen dagen een lans voor minder belasten van arbeid. Tijdens de opening van de Week van de Ondernemer pleitte minister Asscher van SZW voor het omlaag brengen van de loonkosten van werknemers uit de lagere loonschalen. Hierdoor worden, volgens de minister, werknemers eerder aangenomen omdat een verlaging van de loonkosten hen goedkoper maakt.

De steeds hogere lasten op arbeid hebben echter betrekking op het hele loongebouw. De afgelopen tijd verdwenen juist veel banen in het middensegment. Over de hele linie gaat werk verloren bij bedrijven als Rabobank, TNT, Philip Morris en KPN. Werkgevers wijken naar eigen zeggen uit naar het buitenland of naar flexibele constructies, omdat zij de loonkosten te hoog vinden. De VCP vindt echter dat kundig personeel goede arbeidsvoorwaarden en een fatsoenlijk salaris verdienen. Door het kabinetsbeleid is echter de belasting- en premiedruk op arbeid met name voor middengroepen toegenomen.

De minister moet niet vergeten ook werknemers tegemoet te komen. Het verlagen van de loonkosten is prima, zeker wanneer dat zorgt voor extra werkgelegenheid, maar de belastingdruk moet werken aantrekkelijk houden. Voor de werkgelegenheid is het daarnaast ook belangrijk dat jongeren kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Het is goed wanneer oudere werknemers kennis en kunde aan jongeren kunnen overdragen. Het is echter absurd dat een werkgever er in deze tijden voor moet kiezen om een jongere werknemer te ontslaan, terwijl een oudere werknemer niet vrijwillig plaats kan maken omdat er dan een strafheffing volgt.

De toekomstige herziening van het belastingstelsel is een mooie gelegenheid om over de hele linie lagere lasten op arbeid te verwezenlijken. Het verschil tussen netto loon en loonkosten moet voor iedereen kleiner worden. De lastendruk voor de middengroepen neemt volgend jaar nog steeds toe ondanks de recente deal over de arbeidskorting.

Laatste nieuws

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

17 april 2024

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

16 april 2024

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

webinar arbeidsvoorwaarden

16 april 2024

Terugblik webinar over arbeidsvoorwaarden voor jongeren

Meer nieuws