Menu
AD: Kamermeerderheid tegen langere proeftijd werknemers

Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt zich te keren tegen verlenging van de proeftijd. Het Algemeen Dagblad meldt dat zelfs de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie niets zien in het voorstel van minister Koolmees (SZW). De VCP had eerder in scherpe bewoordingen geageerd tegen het voorstel, waar de Kamer deze week over spreekt. ”Hou zou mooi zijn als dit plan inderdaad niet doorgaat”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Ondoordacht
Minister Koolmees wil de proeftijd verlengen van twee naar vijf maanden omdat het zo voor bedrijven aantrekkelijker zou worden om mensen in vaste dienst te nemen. De VCP spreekt van een ondoordacht plan en vreest dat de onzekerheid onder werknemers hierdoor alleen maar zal toenemen. Ook de Raad van State heeft zich zeer kritisch uitgelaten over het voorstel.

Misbruik
VCP-voorzitter Nic van Holstein ziet misbruik op de loer liggen als het voorstel van Koolmees door de Kamer zou komen. “Werknemers kunnen straks een wegwerpartikel worden. Een nieuwe variant op flexibele arbeid is geboren: ultraflex. Werkgevers kunnen werknemers straks vrijblijvend vijf maanden gebruiken voor tijdelijke klussen. De wettelijke aanzegging bij een tijdelijk dienstverband kan zo zelfs worden ontdoken.”

Laatste nieuws

Arbeidsmarkt diversiteit architect

22 februari 2024

Meer werknemers bouwen pensioen op!

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

20 februari 2024

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

economie krapte arbeidsmarkt

19 februari 2024

Stand van de economie: onder de motorkap

Meer nieuws