Menu
Nabestaandenpensioen

Een groep van enkele tienduizenden gepensioneerden kan na het aflopen van een aflossingsvrije hypotheek in financiële problemen komen. Zij zijn mogelijk niet in staat om hun restschuld af te betalen, maar kunnen door aangescherpte regels ook niet zomaar een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Dat komt naar voren uit onderzoek dat denktank en kennisinstituut Netspar naar buiten heeft gebracht.

Fors hogere lasten

Het gaat om 23.000 tot 46.000 huishoudens, wat neerkomt op 5 tot 10 procent van de gepensioneerden met een aflossingsvrije hypotheek. De kans bestaat dat zij hun woonlasten niet kunnen opbrengen als ze onder strengere voorwaarden hun hypotheek moeten verlengen. Volgens Netspar kunnen de lasten liefst negen keer zo hoog worden als de hypotheek wordt omgezet naar een kortlopende annuïteit zonder renteaftrek.

Maatwerk

Uit de 18e Netsparbrief blijkt dat een goed alternatief niet voorhanden is. Een kleinere koopwoning aanschaffen is geen serieuze optie omdat er vaak sprake is van een beperkt financieel vermogen en het inkomen te laag is om af te kunnen lossen. Een huurwoning ligt ook niet voor de hand, daarvoor is het inkomen vaak net weer te hoog. Om tot een passende oplossing te komen, is maatwerk de beste optie, stelt Netspar. Betalingsproblemen kunnen worden voorkomen als mensen bijvoorbeeld hun aflossingsvrije hypotheek of een deel daarvan toch mogen voortzetten.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws