Menu

Het Financieele Dagblad 24 maart 2009

Kabinet zoekt compromis voor AOW en pensioenen

Akkoord lijkt binnen handbereik

Klaas Broekhuizen en Ria Cats

De zeven onderhandelaars van de regeringscoalitie hebben zich maandag in het Catshuis gebogen over compromissen ten aanzien van de hogere AOW-leeftijd en de koopkracht voor gepensioneerden. Volgens betrokkenen was er gisteravond een goede kans op een akkoord, maar bij het sluiten van deze krant was er nog geen witte rook.

De hogere AOW-leeftijd leek vorige week op de lange baan te zijn geschoven omdat de drie partijen en de vakbonden er eigenlijk niet aan willen. De maatregel is echter goed voor de begroting en de pensioenfondsen, en tegen de vergrijzing. Bovendien kunnen hiermee andere bezuinigingen worden voorkomen.

Minister Donner van Sociale Zaken en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers stemden ook maandag nog elkaars posities voortdurend af. De vraag lijkt niet langer of de AOW-leeftijd omhooggaat, maar onder welke voorwaarden zodat het voor de vakbonden wel te verteren is. Een ander belangrijk punt om tot een sociaal akkoord te komen is tegemoetkoming in koopkracht van 65-plussers van wie het pensioen dreigt te worden afgestempeld. Donner wil er loonmatiging voor terug.

De sociale partners verenigd in de Stichting van de Arbeid kwamen gisteravond bijeen. Belangrijkste doel was een gesloten front te houden tegenover het kabinet. Voorzitter Richard Steenborg van de vakcentrale MHP was voor het overleg nog strijdlustig: ‘We horen via allerlei ingangen steeds verschillende maatregelen voor de bestrijding van de crisis. Als we die bij elkaar vegen, komen we tot een pakket met onder meer de bevriezing van de lonen en een verhoging van de AOW-leeftijd. Dat pakket gaat een heel groot probleem veroorzaken als het doorgaat.’

Mocht het kabinet de afgelopen vandaag met een pakket maatregelen komen, dan volgt vermoedelijk eerst overleg met de vakministers en vervolgens de sociale partners. Woensdag of donderdag kan vervolgens het debat met de Tweede Kamer worden gevoerd.

Om druk op de ketel te houden bereidt de vakcentrale FNV zich nog steeds voor op acties. De zeventien aangesloten bonden, met in totaal 1,4 miljoen leden, komen vanmiddag bij elkaar.

Laatste nieuws

Advies aan Hoge Raad over toepassen arbeidskorting bij WGA-uitkering

24 juni 2024

Advies aan Hoge Raad over toepassen arbeidskorting bij WGA-uitkering

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

19 juni 2024

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

19 juni 2024

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

Meer nieuws