Menu
Algemene Rekenkamer: aanpak arbeidsuitbuiting werkt niet

Ondanks extra mankracht staat de Inspectie SZW vaak met lege handen bij de aanpak van arbeidsuitbuiting. Uit een rapport van de Algemene Rekenkamer blijkt dat van een effectieve bestrijding geen sprake is. Daders gaan vrijuit, terwijl slachtoffers niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. “Het gaat professionals ook niet in de koude kleren zitten wanneer misstanden voortduren”, aldus VCP-voorzitter Van Holstein.

Bewijslast

Volgens de Algemene Rekenkamer komen maar weinig zaken voor de rechter. Dat komt doordat dwang en het oogmerk van uitbuiting vaak moeilijk te bewijzen zijn en schijnconstructies lastig te ontrafelen. Het uitdelen van boetes werkt ook al niet omdat die erg laag zijn. Daders worden hierdoor nauwelijks afgeschrikt.

Wet en regelgeving

De VCP vindt dat inspecteurs de juiste tools moet hebben om hun handhavend werk fatsoenlijk te kunnen doen. De Algemene Rekenkamer concludeert dat de huidige werkwijze niet effectief is, de wet- en regelgeving moet op de schop om effectief te zijn. Daar wordt overigens al aan gewerkt maar het heeft nog niet tot zichtbare resultaten geleid.

Professionele ruimte

“Wij pleiten voor meer professionele ruimte. Het is raar om te zien dat de Inspectie wel extra geld krijgt maar dat slachtoffers van arbeidsuitbuiting en mensenhandel hier niet wijzer van worden. Professionals in de handhaving moeten meer middelen krijgen om hun werk fatsoenlijk te kunnen doen, op basis van wetgeving waarmee ze uit de voeten kunnen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws