Menu
pensioen

In beantwoordding op Kamervragen biedt demissionair minister Schouten een opening om te bekijken of aanpassing van de wet mogelijk is. SP-Kamerlid Van Kent stelde vragen over de verhoging van de AOW-leeftijd, ondanks de stagnerende levensverwachting.

SP-Kamerlid Van Kent stelde vragen over de verhoging van de AOW-leeftijd, ondanks de stagnerende levensverwachting. “De VCP heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor de situatie dat de AOW-leeftijd niet goed gekoppeld is bij een dalende levensverwachting. Het wordt zo steeds lastiger om gezond je pensioen te halen. Wij willen sowieso goede afspraken maken over de mogelijkheden voor vervroegd uittreden”, aldus VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Beoordelen of aanpassing wet mogelijk is

De minister erkent dat de AOW-leeftijd wettelijk nu niet kan dalen, zelfs niet als de levensverwachting daalt. Zij benadrukt echter dat de daling door de coronapandemie als een tijdelijke tegenslag wordt gezien. De koppeling met de lange termijn ontwikkeling van de levensverwachting moet stabiliteit bieden.

De minister is wel bereid om met de sociale partners te praten over maatregelen die mensen in staat stellen om gezond werkend het pensioen te bereiken. Ook is zij bereid om de wet te bekijken en te beoordelen of aanpassing mogelijk is om de AOW-leeftijd te laten dalen als de levensverwachting daalt.

Aanpassing logisch

Vorig jaar nog heeft de VCP in een brief  aan de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de in haar ogen fout in de AOW-systematiek. In het Pensioenakkoord is afgesproken dat de AOW-leeftijd de levensverwachting volgt. Worden we met zijn allen ouder dan stijgt de AOW-leeftijd, die vijf jaar van te voren aangekondigd moet worden. Daalt deze echter dan wordt de AOW-leeftijd niet naar beneden bijgesteld. De wetgeving is op deze manier eigenlijk niet volledig. De VCP is voorstander van aanpassing van de systematiek. Op die manier blijft er een evenwicht tussen levensverwachting en arbeidsduur. “De aanpassing is logisch, dus goed dat de minister een opening biedt om mogelijkheden voor aanpassing te bekijken”, aldus Van Holstein.

Bekijk hier ons dossier Pensioenen.

Laatste nieuws

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

17 april 2024

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

16 april 2024

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

webinar arbeidsvoorwaarden

16 april 2024

Terugblik webinar over arbeidsvoorwaarden voor jongeren

Meer nieuws