Menu
Bart Cornelisse van Synergo-VHP: samen maken we er het beste van

Hoe werkt de corona-crisis door op de werkvloer? We vragen het aan onze eigen professionals. Van vakorganisatie Synergo VHP: Bart Cornelisse, senior project director en lid van de ondernemingsraad bij chemiebedrijf Fibrant in Geleen.

Onzekerheid

“De handen ineen, in alle lagen van de onderneming: zo zou je de situatie hier kunnen samenvatten. De situatie bij Fibrant is in korte tijd totaal veranderd. Wij maken hier een grondstof voor nylon die onder meer wordt gebruikt in de auto-industrie, voor lingerie en in tapijten. Door de crisis is de vraag naar ons product (caprolactam) sterk gedaald. Daar komt bij dat we te maken hebben met een dalende olieprijs, die aan de prijs van onze grondstoffen is gekoppeld. Bij elkaar zorgt dat voor een hoop onzekerheid..

Productie aangepast

Niets is hier meer wat het was. Een van de twee productielijnen hebben we stil moeten leggen, onze meetkamer is hermetisch afgegrendeld, we zorgen voor zo min mogelijk persoonlijk contact bij dienstoverdracht, we werken met een minimale bezetting en hebben een calamiteitenploeg thuis zitten die in indien nodig kan inspringen. Er ligt zelfs een noodscenario klaar voor het geval we moeten overstappen naar een 12 uursdienst.

CAO-onderhandelingen

Om dit allemaal in goede banen te leiden staan we als ondernemingsraad en ook als vakbond in nauw contact met de directie. Ik kan niet anders zeggen dan dat tot nu toe prima gaat, met heldere communicatie, minstens twee keer per week een nieuwsbrief en nauwe betrokkenheid over en weer. Een noodscenario kun je niet zomaar van stal halen en het kan ook maar tijdelijk. Maar iedereen is doordrongen van de ernst van de situatie en hoe vreemd het allemaal ook is, iedereen gaat ervoor. We hebben de cao-onderhandelingen ook moeten uitstellen omdat er nu andere prioriteiten zijn.

Onwerkelijk

Als iemand dit scenario in januari had voorspeld, zouden we die raar hebben aangekeken. Maar toch is het gebeurd, zoals wel meer vreemde dingen. Ons Chinese moederbedrijf vroeg ons begin dit jaar in West-Europa op zoek te gaan naar mondkapjes omdat in Wuhan corona was uitgebroken. Nu hebben we die dingen zelf nodig en zijn de rollen omgekeerd. We prijzen ons gelukkig dat tot nu toe niemand van onze fabriek met corona besmet is geraakt. Maar verder is het een al onzekerheid wat de klok slaat. Het is wat het is, samen proberen we er het beste van te maken.”

Laatste nieuws

Los de hardheden in de WIA op en voorkom brede stelseldiscussie

23 april 2024

Los de hardheden in de WIA op en voorkom brede stelseldiscussie

VCP YP: Bijeenkomst over de nieuwe pensioenwet, ook voor jou relevant!

22 april 2024

VCP YP: Bijeenkomst over de nieuwe pensioenwet, ook voor jou relevant!

CRvB: Meer ruimte voor uitkeringsinstanties om af te zien van een terugvordering

22 april 2024

CRvB: Meer ruimte voor uitkeringsinstanties om af te zien van een terugvordering

Meer nieuws