3 april 2017
Werknemers mogen niet het slachtoffer worden van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. “Miljoenen mensen hebben ervoor gekozen om in het VK te wonen en te werken. Zij moeten weten waar ze aan toe zijn voor het geval ze over twee jaar geen baan meer hebben”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein naar aanleiding van het Britse verzoek om formeel uit de EU te treden.
Immigratie
De Britten stemden vorig jaar in een referendum voor uittreding. De Brexit is nu formeel in gang gezet en moet in maart 2019 formeel zijn beslag krijgen. Veel Britten vinden dat er te veel mensen naar hun land komen om banen in te nemen. Een van de gevolgen van de Brexit is dat het een stuk moeilijker wordt om in het Verenigd Koninkrijk te werken.
Europese oplossing
De VCP vindt dat de rechten van werknemers prioriteit moeten hebben in de onderhandelingen over de Britse uittreding. Dat betekent onder meer dat de Brexit niet mag leiden tot een gedwongen exodus. De VCP heeft begrip voor de zorgen onder de Britten over goedkope arbeidskrachten uit andere Europese landen. Hoewel juist het Verenigd Koninkrijk altijd voorop gelopen heeft met soepele voorwaarden voor arbeidsmigratie. “Maar de EU verlaten en de grenzen dichtgooien is een tegenreactie die de problemen niet oplost”, zegt voorzitter Nic van Holstein.
Cao-loon
“Iedereen moet in het land waar hij werkt het daar geldende cao-loon verdienen”, zegt de VCP-voorzitter. Nu is het door Europese regels mogelijk om minder dan het cao-loon uit te betalen. Maar in Brussel wordt nu wel gekeken hoe het anders kan. Van Holstein: “Dat is een goede zaak. De mazen in de wet die er nu zijn moeten in Europees verband worden weggenomen.”