Menu
Betaald ouderschapsverlof van kracht

Vanaf vandaag is het mogelijk om betaald ouderschapsverlof aan te vragen. Dat kan in het eerste levensjaar van het kind. Ouders krijgen hierdoor meer ruimte en tijd om aan de nieuwe gezinssituatie te wennen. Ze kunnen zo ook rustig nadenken over de vraag hoe ze werk en zorg onderling gaan verdelen.

Arbeidsmarkt

De VCP is blij met de regeling. Het vergroot de kans dat vaders een actieve rol krijgen bij de opvoeding van hun kind en daarmee een gelijkere verdeling van zorgtaken. Dat biedt weer meer perspectief voor vrouwen op de arbeidsmarkt, zegt VCP-beleidsmedewerker Sacha Heemskerk.

Negen weken betaald

Tot nog toe konden ouders alleen onbetaald verlof opnemen, voor een periode van 26 weken. Die periode blijf in tact, maar ouders krijgen er voortaan negen weken van betaald. De hoogte van de uitkering is 70 procent van het dagloon, tot 70 procent van het maximum dagloon. De regeling wordt door UWV uitgevoerd. De aanvraag voor een uitkering loopt via de werkgever.

Jonger dan 1 jaar

Ook voor sommige ouders die een kind hebben gekregen vóór de inwerkingtreding van deze wet is het mogelijk om betaald ouderschapsverlof op te nemen. Het kind moet jonger zijn dan één jaar, ouders moeten werknemer zijn én het volledige recht van ouderschapsverlof mag nog niet zijn opgenomen.

Laatste nieuws

pensioenlab

22 mei 2024

Bijeenkomst PensioenLab: Een Succesvolle Afsluiting

coalitieakkoord

16 mei 2024

Eerste reactie VCP: Gemengde gevoelens bij hoofdlijnenakkoord 2024-2028

acties vakbonden vroegpensioen

15 mei 2024

Vakbonden: ‘Onvermijdelijk hardere acties als regeling er niet komt’

Meer nieuws